Szabadidő

Milyen színű epreket látsz – ez az optikai illúzió tartja lázban a netet

Ha te is azt válaszoltad, hogy pirosakat, akkor tévúton jársz.

Biztos ti is emlékeztek még arra a meghatározhatatlan színű ruhára, ami majdnem napra pontosan két éve robbantotta fel az internetet: voltak, akik kék-feketének, mások fehér-aranynak látták a ruhát a Tumblrre feltöltött fotón. Nos, úgy tűnik, napra pontosan két évvel a ruhaőrület után az eper veszi át a ruha szerepét.

Méghozzá egy japán pszichológusprofesszornak, bizonyos Akijos Kitaokának köszönhetően, aki a közelmúltban a Twitteren osztott meg egy finoman szólva sem egyértelmű fotót, amin egy tál eper a főszereplő. A kép különlegessége, hogy a professzor elmondása szerint egyetlen piros pixelt sem tartalmaz, csak szürkét, legfeljebb kéket, nézői mégis pirosnak látják a rajta szereplő epreket.

Hogy ez miért van így? Nos, a magyarázat ezúttal is az emberi agyban keresendő. Az ugyanis automatikusan kompenzál, és színhelyes képet alkot: vagyis hiába világították meg kék fénnyel az epret, hiába nem tartalmaz a digitális fotó egyetlen piros pixelt se, az agyunk akkor is pirosnak látja.

Ha nem így lenne, és agyunk nem korrigálná a színeket a legkülönbözőbb fényviszonyok között is, minden bizonnyal már rég éhen haltunk volna.

Olvass még többet optikai illúziókról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top