Szabadidő

Cuki giffel üdvözli a Google a NASA legújabb felfedezését

Elképesztő bejelentést tett a NASA. Hét olyan új bolygót fedeztek föl a Vízöntő csillagképben, amelyek nagyon hasonlítanak a Földhöz, így akár élet is lehet rajtuk. A hír örömére pedig a Google imádni való gifet készített, amellyel a tudományt köszönti.

A hét, Földhöz hasonló bolygót 40 fényévnyi távolságra fedezték fel, valamennyi a Vízöntő csillagképben található. A bolygók, melyek mind a Földéhez hasonló vagy annál kisebb méretűek, szorosan egy halvány törpecsillag, a Trappist-1 körül keringenek, melynek mérete a Jupiterét közelíti meg. Három bolygón lehetséges folyékony víz és így az élet jelenléte, a többi az övezet határán található. A kutatók először a bolygók légkörét tanulmányozzák, hogy megállapítsák, lehet-e élet rajtuk.

2016 tavaszán a Liège-i Egyetem kutatója, Michael Gillon arról számolt be, hogy a Trappist-1 körül három bolygót találtak. Most, hogy ezek száma hétre emelkedett, Gillon úgy véli, több is lehet a Naprendszerhez hasonló bolygóhalmazban.

A Trappist-1 törpecsillag a Nap méretének tizede, és jóval hidegebb is annál. A NASA kutatói hónapokig figyelték, amikor észrevették, a csillag infrajele rendszeres időközönként elhalványul, ami annak bizonyítéka, hogy objektumok keringenek körülötte. A további elemzés megállapította, az égitestek hasonlóak a Naprendszer belső bolygóihoz. Mivel a Trappist-1 kicsi és “hűvös” – feleolyan forró, mint a Nap –, legalább három bolygója a kis keringési távolság ellenére is elég hideg lehet ahhoz, hogy víz és akár élet is kialakuljon rajta.

A Google pedig cuki giffel köszönti a NASA különleges felfedezését

Így üdvözli a Google a NASA legújabb felfedezéseit

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top