Szabadidő

30 éve mindennap szelfit készít magáról

Harminc éve mindennap készít magáról egy fekete-fehér portrét Karl Baden amerikai fotográfiatanár. A szelfikkel csupán annyi a célja, hogy dokumentálja az idő múlását. Projektjét pontosan 30 évvel ezelőtt, 1987. február 23-én kezdte.

30 évvel ezelőtt nehezen hittük volna, hogy valaha olyan telefonokat használhatunk, melyekkel káprázatos fotókat, sőt még szelfiket is készíthetünk. A fogalom is alig néhány éves, mégis az Every Day című projekt gazdáját a szelfi atyjának is nevezik. Az 1987. február 23-i első portré készítése napján még évtizedekre volt a világ attól, hogy a jelenség és a szó a mindennapok részévé váljon.

A 64 éves bostoni Karl Baden igyekszik hű maradni az első fotóhoz. Arckifejezése minden szelfin semleges, ugyanazt a 35 milliméteres gépet, háromlábú állványt, hátteret és világítást használja. Az évek során tudatosan nem növesztett bajuszt vagy szakállat, hajviselete is többé-kevésbé állandó maradt. Mégis egészen lenyűgöző az a változás, amit a képek gyors, egymás utáni levetítéskor látni.

Karl Baden elmondta, az Every Day projektet élete végéig szeretné folytatni.

Karl Baden minden nap (Every Day) szelfit készít magáról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top