Szabadidő

Hollywood legnagyobb hippije, Shailene Woodley turis cuccokban és kopott lakkal jár

Nem tartja magát feministának, de egy feminista sorozatban szerepel, több időt tölt tüntetéseken, mint filmforgatásokon, és maximum egy magazinos fotózás vagy egy szerep kedvéért hajlandó magát puccba vágni. A beavatott-filmek, a Csillagainkban a hiba és az HBO új sorozata, a Hatalmas kis hazugságok sztárjával, Shailene Woodley-val Los Angelesben beszélgettem.
Hollywood legnagyobb hippije, Shailene Woodley turis cuccokban és kopott lakkal jár

Shailene Woodley nem olyan, mint a többi sztár. Még csak 25 éves, de máris olyan tudatosan kézben tartja a karrierjét, mint a negyvenes profik. Kortársaihoz hasonlóan ő is megszállottja a közösségi médiának, ám nagy részükkel ellentétben nem pucsítós-csücsörítős szelfiket vagy vörös szőnyeges fotókat posztol magáról, hanem azokat a társadalmi ügyeket népszerűsíti, amikért teljes vállszélességgel kiáll. Fiatal kora ellenére a sikerfilmjeinek köszönhetően dollármilliókat keres, ő mégsem a legmenőbb tervezők legdivatosabb ruháiban nyomul, hanem kopott second hand cuccokban, és esze ágában sincs megváltozni, sem Hollywood, sem a nézők kedvéért. Egy igazi kívülálló. Ez már akkor is látszik rajta, amikor belép a Los Angeles-i Four Seasons Hotel egyik szobájába, hogy interjút adjon az NLCafénak legújabb sorozata, az HBO-s Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) apropóján. Nyoma sincs rajta annak a csillogásnak és glamournak, ami a színészekre annyira jellemző. Enyhén kócos haj, orrpiercing, kopott nadrág és egy elhasznált, láthatóan régi, sötétkék kabát: nem éppen így képzeljük el a legmenőbb hollywoodi fiatal színésznőket. Neki azonban nincs szüksége csillogásra ahhoz, hogy az ember figyelni kezdjen rá: bőven elég ehhez a kisugárzása.

Hollywood legnagyobb hippije, Shailene Woodley turis cuccokban és kopott lakkal jár

Shailene Woodley egy klímakonferencián kampányol

Kívülállóként kívülállót alakítani

Amikor bemelegítésként arról kérdezem, nem lepte-e meg, hogy 25 évesen egy hatéves kisfiú édesanyjának szerepével bízták meg a Hatalmas kis hazugságokban, kikerekedett szemekkel néz rám, és felvilágosít, hogy sok nőből lesz a világban akár tizennégy, tizenhat vagy tizenkilenc évesen is édesanya, ezért semmi meglepőt nem talál abban, hogy egy ilyen szereppel keresték meg. Azt azért elismeri, hogy nem mindennapi, hogy az ő korában valaki édesanyát játszhat, de nem ez volt a fő szempontja akkor, amikor igent mondott az HBO felkérésre. Jane egy kívülálló, és sokszor ő is annak érzi magát Hollywoodban, és ehhez a kívülálláshoz könnyen tudott kötődni: “Jane nem Monterey városából származik, nem ismer ott senkit, és valójában nem is igazán engedhetné meg magának, hogy egy ilyen menő helyen éljen, mégis úgy dönt, hogy ott kezd új életet, mert ott található a környék legjobb állami iskolája, és neki az a legfontosabb, hogy a gyerekének a lehető legjobbat adja. Ezt talán kicsit túlzásba is viszi, ugyanis a fia kedvéért egy kicsit a saját életéről is lemond. Aztán belép az életébe Reese és Nicole karaktere, akikben barátokra lelhet, hiszen ők is édesanyák, akik talán képesek lehetnek megérteni őt.”

Hollywood legnagyobb hippije, Shailene Woodley turis cuccokban és kopott lakkal jár

 

A nem feminista feminista

Számtalan felmérés született mostanában arról, hogy a hollywoodi filmekben és sorozatokban mennyire alulreprezentáltak a nők, milyen kevés a jó női szerep, és mennyire kevés az olyan alkotás, ami kifejezetten a nőket célozza meg, és ezzel Shailene is mélyen egyetért: “Még soha korábban nem vettem részt olyan projektben, amiben ennyi fontos nő szereplő lett volna, ráadásul ezek a szereplők a történet szempontjából nagyjából egyformán fontosak. Generációs szempontból is nagyon széles a spektrum, mert Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Laura Dern, Zoe Kravitz és én is más és más generációt képviselünk. Mivel ez a dinamika az életben is megvan köztünk, ezért nem volt más dolgunk, csak visszaadni valamit ebből a kamerák előtt is.”

Úgy két éve Shailene Woodley meglehetősen sok kritikát kapott azért, amikor kijelentette, hogy ő bizony nem feminista, mert szerinte a nők addig nem várhatják el a férfiak tiszteletét, amíg saját magukat sem tisztelik, és egyfolytában viaskodnak egymással. Szerinte első körben inkább arra van szükség, hogy a nők testvérekként tekintsenek egymásra, és ne áskálódjanak. Ehhez képest most itt ül, és nyilatkozik egy sokak által feministának tartott sorozat főszereplőjeként, amit Hollywood egyik legnagyobb feministája, Reese Witherspoon hozott tető alá. Amikor rákérdezek az ellentmondásra, szembesít azzal, hogy az enyém is csak egy vélemény a sok közül, és a közösségi média korában amúgy is mindenkinek van véleménye mindenről. “Valaki szerint ez egy feminista sorozat, valaki szerint pedig csak szimplán egy sorozat igazi nőkről, és ennyi. Nem próbálunk küzdeni semmiért, nem harcolni jöttünk, csak csináltunk egy sorozatot, ami reméljük, közben azért szól is valamiről. Persze az embernek küzdenie kell az eszméiért, de erre sokszor az a legjobb eszköz, ha fog egy megafont, és kilép a tömeg elé, hogy elmondja, mit is gondol. A Hatalmas kis hazugságokat lehet liberálisnak tartani, de ha jobban megnézed, egy csomó szempontból mégis meglehetősen konzervatív, és a karakterek között is akadnak ilyenek és olyanok is. Lehet azt mondani a sorozatunkra, hogy van politikai üzenete, de szerintem csak igazi nőket mutatunk be igazi helyzetekben, akikhez remélhetőleg kötődni tudnak a nézők.”

Aki nemcsak a filmekben harcos

A színésznő nem csak úgy a levegőbe beszél, amikor azt mondja, hogy egy megafonnal kell kiállni a tömeg elé: így éli az életét. Nemrég például arról szóltak a a hírek, hogy Shailene Woodley a Facebook-oldalán élőben közvetítette, amint letartóztatja őt a rendőrség, miközben sok társával együtt az ellen tüntet, hogy egy régi indián terület alatt olajat szállító vezetéket fektessenek le. Amikor szóba kerül az elkötelezettsége a környezetvédelem iránt, a színésznő gyorsan elmondja, hogy szerinte nincs azon semmi csodálkozni való, ha valaki odafigyel a környezetére, és megpróbál tenni érte, inkább az a furcsa, hogy rengetegen vannak olyanok, akiknek mindez nem számít.

Hollywood legnagyobb hippije, Shailene Woodley turis cuccokban és kopott lakkal jár

“Egyszerűen csak törődöm az emberiséggel. Ha nincs egészséges bolygónk, akkor mi sem létezünk majd. Ez mindennek az alapja. Ha nincs egészséges környezet, ahol élhetünk, akkor értelmét veszti a feminizmus, az egyenjogúság és minden más, amiért küzdünk, hogy egy jobb társadalomban éljünk. Nagyon könnyű ignorálni a klímaváltozást, hiszen könnyű azt gondolni, hogy ez valami távoli dolog, ami a mi életünkre már nem lesz hatással, közben pedig már most vannak olyan szigetek a Csendes-óceánon, amiket tömegesen hagynak el az emberek az emelkedő vízszint miatt. Gondolhatjuk azt a menekültválságról, hogy az távol van tőlünk, és úgysem érint minket, de várjunk csak húsz évet, és meglátjuk, mi lesz. Hidd el, hogy akkor már nem csak szíriai és afrikai menekültekről szólnak majd a hírek, hanem az emberek olyan helyekről fognak menekülni, mint London vagy New York. Ez egy olyan eshetőség, amiről beszélni kell, és ha más ezt nem teszi meg, akkor majd megteszem én.”

Nem a filmjeivel küzd a számára fontos ügyekért

Bár Woodley egyértelműen Hollywood egyik legnagyobb aktivistája, eszébe se jut keverni a munkáját az általa képviselt ügyekkel. Saját bevallása szerint, amikor moziba megy, akkor azt nem azért teszi, hogy leckéket verjenek a fejébe – erre ott vannak neki a könyvek és a dokumentumfilmek –, hanem azért, hogy érzelmeket kapjon. Semmi baja nincs a hollywoodi blockbusterekkel vagy a szerelmesfilmekkel nézőként és színészként sem, és amikor arról érdeklődöm, hogy nem zavarja-e, hogy a tinédzserek szinte csak ilyen tartalmat fogyasztanak, egyből védelmébe veszi őket. “Ne higgyük butának a tinédzsereket azért, mert csak a szórakoztató tartalmat fogyasztják. Gondolj bele, ezek a srácok az életük első tizennyolc évének nagy részét napi 8-9 órában egy iskolában töltik, ahová sok esetben nem ők döntötték el, hogy járni akarnak, és ahol folyamatosan információkat tömnek a fejükbe. Ilyenkor érthető, hogy onnan hazaérve nem olyasmit fogyasztanak, ami újabb információkat akar a fejükbe tömni, ugyanakkor, ha valami szórakoztató, akkor attól elfogadják azt is, ha közben szól is valamiről. A beavatott-sorozatban is beszélünk a népirtásról, beszélünk a zsarnokságról, beszélünk a propagandáról és sok minden másról is, de közben van benne szerelem, van benne izgalom, van benne akció, van benne jó pasi, így pedig a fontos témák is fogyaszthatóvá válnak.”

Hollywood legnagyobb hippije, Shailene Woodley turis cuccokban és kopott lakkal jár

Woodley és a tévé

A beavatott-széria Shailene Woodley legnagyobb sikerét és bukását is jelenti egyben. A young adult sci-fi az indulásakor komoly kihívójává vált Az éhezők viadala-filmeknek, ám a részről részre csökkenő érdeklődés miatt a filmet gyártó stúdió végül úgy döntött, befejezi. A mentő ötlet végül az volt, hogy a történet végét egy tévés minisorozatként meséljék el, csakhogy a színészek szerződése mozifilmekre szólt, Woodley pedig nem szeretett volna asszisztálni egy tévés befejezéshez. Persze nem a tévésorozatokkal van baja, amit az is bizonyít, hogy nem sokkal a történtek után aláírt az HBO szériájához. Egyszerűen csak nem szerette volna, ha a filmsorozatot másképp fejezik be, mint ahogy elkezdték.

Bár annak idején a feminizmusról alkotott nézeteivel sok rajongóját elfordította magától, a színésznő mégis fontosnak gondolja azt, hogy sok olyan erős nőközpontú sorozat és film szülessen, mint a Hatalmas kis hazugságok. “Ha a nők nem járnak női filmekre a moziba, és nem néznek ilyen sorozatokat a tévében, akkor Hollywood sosem változik meg. A társadalmunkat a pénz irányítja, így ameddig a nők nem költenek arra, hogy más nőket nézzenek a vásznon, addig a stúdiók sem fognak pénzt és lehetőséget adni a kreatív nőknek és a női történeteknek. Ha sok nő néz meg egy olyan szériát, mint a Hatalmas kis hazugságok, akkor ez is hozzájárul ahhoz, hogy több olyan mű szülessen a tévében, ami érzékenyen beszél a nőkről, és teli van izgalmas női karakterekkel. Így van ez mindenben. Az ember a pénzével szavaz. Ha nem szereted Trumpot, akkor azzal teheted a legtöbbet, ha nem vásárolsz olyan helyekről, mint az Amazon vagy a Nordstrom, mert ezek a cégek őt támogatják. Ebbe sokan nem gondolnak bele. Sokan háborognak, de ha arról van szó, hogy konkrétan tegyenek is valamit az ellen, amit nem szeretnek, akkor már rögtön megáll a tudomány. A bojkott és a határozott kiállás mindig hatásos eszköz, ha ez ember változást szeretne elérni.”

 

A Hatalmas kis hazugságok már látható az HBO-n és az HBO GO-n, az első epizód pedig ingyenesen, regisztráció nélkül is megtekinthető az HBO GO-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top