Szabadidő

Lélegzetelállító drónvideó: így vágtat a havon a hucul ménes

Lenyűgöző lovak egy lenyűgöző videóban.

Az Aggteleki Nemzeti Park egyik büszkesége, a mintegy kétszáz lóból álló hucul ménes a telet a perkupai szálláson tölti. Ebben a lélegzetelállító videóban a ménes téli életét mutatják be.

A két világháború – a többi lófajtához hasonlóan – a huculokat sem kímélte. 1919 után a monarchia központi tenyészeteit szétosztották az utódállamok között. A II. világháború után pedig a hucul fajta tenyésztésével Magyarországon senki sem foglalkozott. A hetvenes évektől Dr. Anghy Csaba, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója gyűjtötte össze a még megtalálható tiszta vérű hucul lovakat. Később, 1986-ban ez a tíz kancából álló gyűjtemény került az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághoz. A kezdetben meglévő, összegyűjtött állományra és több külföldről vásárolt tiszta vérű egyedre támaszkodva indult el újra a fajta hazai tenyésztése, és napjainkban is eredményesen folyik. (Forrás: anp.hu)
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top