Szabadidő

Tudj meg mindent a hamvazószerdáról

Hamarosan itt a hamvazószerda, és ezzel a 40 napos böjt kezdete. Ideje, hogy felelevenítsük az ünnep hagyományait, és persze azt is eláruljuk, hogy mikorra is esik pontosan.

A hamvazószerda mozgó ünnep, legkorábbi lehetséges időpontja február 4., a legkésőbbi március 10. lehet. Hamvazószerda kezdőnapja a farsangi időszak utáni első nap, ami a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete.

Hamvazószerda 2017-ben március 1-re esik.

A hamvazószerda hagyománya

A hamvazószerda keresztény ünnep. Az ókereszténység idején a  bűnösöket a püspök a templomba vezette. Miután elmondták a bűnbánati zsoltárokat, a püspök hamut hintett a fejükre, és kiutasította őket a templomból. A kiutasítottaknak egészen nagycsütörtökig tilos volt a templomba belépniük.

 II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt. A hívek hamvazószerdán hamvazkodnak a mise után. A pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzol keresztet a homlokukra. A szertartás a nagyböjt kezdetét jelzi. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert. “Emlékezz ember, porból lettél s porrá leszel.”

Fotó: Wikipedia/
Fotó: Wikipedia/Oxh973 

Olvass még többet a hamvazószerdáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top