Szabadidő

Unták a munkájukat, hát alkottak egy világraszólót – 12 éves a Youtube

Bár a legtöbben csak időtöltésként használják a Youtube-ot, vannak, akiknek hírnevet hoz, sőt, olyanok is akadnak szép számmal, akik egy vagyont keresnek a házi videóikkal.

12 évvel ezelőtt, 2005. február 14-én indult el a videómegosztó oldal, amely eredetileg csak jó mókának tűnt. Az oldalt három PayPal alkalmazott hozta létre, akik anélkül, hogy ekkora üzletet terveztek volna, megcsinálták életre szóló szerencséjüket. Steve Chan, Chad Hurley és Jawed Karim eleinte olyan weboldalnak képzelték és tervezték az általuk létrehozott Youtube-ot, ahol az ismerősök, mint egy közösségi oldalon, megoszthatják egymással a saját maguk által készített házi videókat.

A felhasználók azonban kibővítették az alapötletet, és hamarosan kiderült, hogy az oldalban sokkal több lehetőség van, mint eredetileg gondolták. Az alapítás után alig másfél évvel már több mint másfél milliárd dollárért adták el a Google-nak az oldalt, ami azóta is annak leányvállalataként működik. A feltöltött tartalmak között megtalálhatók a filmek, zenék, tévéműsorok, és házi videók is. Az első videó az állatkerti elefántokról, amelyet az egyik alapító töltött fel, jól tükrözi az oldal eredeti célját.

Világszerte verhetetlen a Youtube

A Youtube-ot havonta egymilliárd ember látogatja, akik összesen hatmilliárd órányi anyagot néznek meg. Percenként 400 órányi videót töltenek fel rá világszerte. Ez havi szinten mérve több anyag, mint amennyit a három legnagyobb amerikai tévétársaság az elmúlt öt évben összesen sugárzott. A különböző Youtube-csatornákra naponta több millió ember iratkozik fel. A legnézettebb videó eddig Psy Gangnam Style című száma, amit már közel hárommilliárd alkalommal néztek meg a felhasználók. Hogy miért, abba ne bonyolódjunk bele, ízlések és pofonok… 

Van, aki egy vagyont keres a Youtube-ra gyártott videóival

Mivel az oldal lehetőséget ad arra, hogy bárki az internet sztárjává váljon, vannak, akik egészen jól meg is élnek az oldal használatából, sőt kisebbfajta vagyont halmoznak fel ezáltal. A Youtube ugyanis bizonyos nézettségi ráta felett fizet az adott tartalmat feltöltő számára, illetve az adott videóhoz társított reklám bevételéből részesedést juttat számára. Így többen a feltöltött videóikkal nemcsak Youtube-sztárokká váltak, hanem óriási pénzösszegeket is bezsebelnek a videóikkal.

A legsikeresebb közülük egy svéd fiatalember, aki otthagyva az egyetemi tanulmányait főállású Youtube-videógyártó lett. Felix Kjellberg PewDiePie néven indított saját csatornát az oldalon, és ez az amatőr “tévéshow” olyan jövedelmező lett számára, hogy a videómegosztótól évente több millió dolláros hirdetési jutalékot kap. Hogy az általa készített tartalmak tényleg ennyire érdekesek és vonzóak-e, azt mindenki döntse el maga, de az tény, hogy minden feltöltött videója milliós, sőt tízmilliós nagyságrendű nézettséget produkál. Bár éppen most keveredett a YouTube sztár botrányba.

Világhírnevet és hollywoodi karriert hozhat a Youtube a felhasználóknak

Olyanok is akadnak, akik a Youtube segítségével lettek világhírűek vagy éppen milliárdosok. Az uruguayi Fede Alvarez ugyanis négy nappal azután, hogy feltöltötte egyik saját készítésű kisfilmjét a Youtube-ra, máris több millió dolláros szerződést kapott egy hollywoodi filmvállalattól, akik szó szerint felfedezték őt a videómegosztó oldalon.

Hasonló karriert futott be a tizenéves Lucas Cruikshank is, aki kisebb testvéreinek szórakoztatására készített amatőr videókat egy általa megformált, Frednek nevezett kisgyerek szerepében. A karakter és a sztorik olyan jól sikerültek, hogy a filmes világ őt is felfedezte, és Fred címmel mozifilmet készítettek az ötletből.

A Youtube nemcsak emberek, hanem állatok számára is világhírnevet kínál. A ma már mindenki által jól ismert morcos ábrázatú macska például a Broadway sztárja lett, és egy vagyont keres a gazdájának csak azzal, hogy önmagát adja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top