Szabadidő

Azt hitted, minden Rejtő-könyvet ismersz? Tévedtél!

Egy hamarosan megjelenő emlékkötetben néhány eddig kiadatlan Rejtő Jenő-szöveg is napvilágot lát, illetve még többet tudhatunk meg a bohém íróról, akinek álnevét egy egész ország ismerte, de őt magát kevesen.

Az új szövegek bemutatása mellett a Megtalált tragédia című emlékkötet igyekszik rendet tenni a Rejtő Jenő személye köré szövődött gazdag legendáriumban. Kiderül, hogy Rejtő sosem volt légiós, mint ahogy az is, hogy a szerző valós személyisége csak részben tükröződött regényalakjaiban. Könyvei hangsúlyozottan fiktív alkotások, valójában a korabeli ponyvaregények paródiáit írta meg.

Thurócy Gergely Rejtő-kutató szerint az emlékkötetben megjelentetett eddig kiadatlan írások tovább árnyalják a Rejtő-életműről kialakult képet, és rámutatnak arra, hogy a szerző nem túl hosszú pályafutása alatt több mint tízféle irodalmi regiszterben alkotott. Írt a regények, kalandtörténetek mellett operetteket, verseket, szociográfiába hajló novellákat, filmterveket, valamint próbálkozott az újságírással, sporttudósítással és lapkiadással is. A kötetben újságcikkek, novellák mellett szerepel egyik utolsó, hagyatékból publikált kalandos kisregénye is, a Konzílium az őserdőben. 

A megtalált tragédia című kötetet szerdán este mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top