Szabadidő

Visszavonul a legendás soulénekesnő, Aretha Franklin

Már csak egy albumot készít, és utána visszavonul Aretha Franklin, a soul királynője. Az énekesnő több időt szeretne tölteni unokáival.

Egy televíziós interjúban árulta el Aretha Franklin, hogy ötven év után visszavonul, és utolsó albumát a legendás Stevie Wonderrel együtt készíti el. A soul királynője amellett, hogy képzett zongorista, 19 éves kora óta lép fel énekesként, ám az utóbbi években meggyengült az egészsége. 2010-ben egy hasi műtét miatt egy ideig nem állhatott színpadra, és felgyógyulása után már kevesebb fellépést vállalt. Visszavonulása után több időt fog tölteni az unokáival, de nem zárkózik el teljesen a zenei világtól. Úgy érzi, különben sem lenne jó, ha csak ülne, és nem csinálna semmit.

Aretha Franklin és Ray Charles

A 74 éves énekesnő csaknem töretlen karriert tudhat maga mögött, ami akkor kezdett csak igazán beindulni, mikor 1966-ban az Atlantic Recordhoz került, ahol Jerry Wexler producer énekesnőként a híres Muscle Shoals Rhythm Section mellé állította. Mivel egy híres baptista lelkész lánya volt, így gyerekkorában olyan híres gospelsztároktól tanulhatott, mint Mahalia Jackson és Clara Ward.

Lady Soul 

1968 és 1975 között minden évben Aretha Franklin kapta a Grammy-díjat a legjobb rythm and blues énekesként, ekkor már Amerikában és Európában is “Lady Soul”-ként emlegették. A diszkókorszakban akadozni kezdett a karrierje, de a Blues Brothers című kultfilmmel, amelyben szerepelt, visszakerült a közönség szívébe, és a nyolcvanas években olyan nagy sikerű számai szóltak, mint a Who’s Zooming Who? vagy a George Michaellel előadott I Knew You Were Waiting (For Me).

Azóta is számos lemeze jelent meg, két éve pedig Barack Obama elnök is megkönnyezte előadását a Kennedy Centerben rendezett díjátadó ceremónián.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top