Szabadidő

Összesen 30 példány maradt a világon ebből a delfinfajtából

A mexikói partoknál őshonos vaquita delfin a világ legveszélyeztettebb állatfajainak élvonalában foglal helyet: csupán 30 példány maradt belőle.

 Másfél méteres hosszával, a szeme körüli karikával és a szája körüli sötét foltokkal, a vaquita delfin – vagy magyarul disznódelfin – inkább tűnik egy mesekönyv-illusztrációnak, mint egy valóságos élőlénynek. Sajnos elképzelhető, hogy nemsokára tényleg csak képeken láthatjuk viszont: ez a ritka delfinfajta ugyanis a kihalás szélére került.

Összesen 30 példány maradt a világon ebből a delfinfajtából

 A vaquita delfinből úgy becsülik, már csak 30 példány maradt. A vaquita csak egy bizonyos helyen, a Kaliforniai-öböl északi csücskében, Mexikó északi részén él, ám sokat nem tudunk róla. A tudósok is csak az 50-es években fedezték fel, így fejlődésének története a mai napig rejtély.

Összesen 30 példány maradt a világon ebből a delfinfajtából

A szomorú az, hogy már nem is maradt túl sok időnk, hogy megismerjük őket. A közelben halászók eresztőhálóinak köszönhetően ugyanis az elmúlt években rettenetesen felgyorsult a kihalásuk tempója. Bár a mexikói kormány ideiglenesen megtiltotta az efféle hálókkal – amikbe több száz vaquita gabalyodhatott bele és kínok közt fulladhatott meg – való munkát, ez az intézkedés már aligha mentheti meg a kihalástól ezt a békés, kedves cetfélét.

TheDodo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top