Szabadidő

65 éve lépett trónra II. Erzsébet – A királynő kedvenc ékszereinek titkai

Február 6-án, vagyis pontosan ma ünnepli trónra lépésének 65. évfordulóját II. Erzsébet királynő. Ennyi év fáradhatatlan és önfeláldozó munkájáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, még akkor is, ha a királynő regnálását nagyobb botrányok, kisebb hullámvölgyek kísérték. II. Erzsébet uralkodását végigkísérték az ékszerei is, gyönyörködj a csodálatos kollekcióban, és olvasd el történetüket!

A királynő ékszergyűjteményét Viktória királynő alapozta meg, de igazán a nagyanyja, Mária királynő bővítette ki. Mária szenvedélyesen gyűjtötte az ékszereket, sokat vásárolt is, a férjétől is kapott ajándékba, de ravaszul meg is szerezte őket. Ha Mária királyné vendégségbe ment, és szemet vetett valamire, bútorra, ékszerre, porcelánra, akkor kijelentette, az tetszik neki. Addig nem mozdult, csak csevegett, míg vendéglátója rá nem unt, és “szabad akaratából” felajánlotta a kiszemelt tárgyat a királynénak. Maga Erzsébet is készíttetett ékszereket, de rengeteget kapott ajándékba is, főleg arab uralkodóktól. Néhányat már a családtagjainak ajándékozott.

II. Erzsébet és nagyanyja, Mária
II. Erzsébet és nagyanyja, Mária

Háromsoros gyöngy nyaklánc

Talán ezt a gyöngysort látni legtöbbet a királynőn. Mindössze kilencéves volt, amikor nagyapja, V. György trónra lépésének 25 évfordulóján 1935-ben átnyújtotta az ékszert a kis Lilibethnek.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Koronázási nyaklánc

A 25 nagyobb gyémántból, illetve a 26.-ból, a 22.48 karátos gyémántmedálból álló nyakláncot és fülbevalót Viktória királynő kapta 1858-ban, II. Erzsébet pedig a koronázásán viselte. Azóta is többször volt rajta, nemegyszer a parlament ünnepélyes megnyitóján.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet
65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Királyi rubin nyaklánc

Albert herceg vásárolta feleségének, Viktória királynőnek, de akkor még opállal. Később Alexandra királynő, Erzsébet dédanyja rubinra cseréltette ki a köveket, szerinte ugyanis az opál balszerencsét hoz.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Baring nyaklánc és a Burmai rubintiara

A királyi kollekció fel nem használt darabjaiból készítették a nyakláncot és a tiarát, még VI. György idejében, aki lányára hagyta a négyrészes kollekciót.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Delhi Durbar nyaklánc

Viktória királynő készítette ezt az ékszert, de fia, VII. Edward a szeretőjének, Alice Keppelnek ajándékozta, aki nem volt más, mint Kamilla hercegné dédanyja. A nyaklánc része a valaha volt legdrágább gyémánt, a Cullinan egy darabja is, melyet a 1900-as évek elején tettek bele. A 3106 karátos és pontosan 620 grammos gyémántot 1905-ben, Pretoria mellett találták, és a brit uralkodónak ajándékozták. A gyémántot szétvágták, a nagyobb darabok a koronaékszerekbe kerültek, a kisebbek nyakláncokba, brossokba. A Delhi Durbar nyakláncot Mária királynő vásárolta vissza, és ezt viselte férje, V. György indiai koronázásán 1911-ben, innen ered a neve.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Zafírtiara és nyaklánc

A diadémot Viktória készítette, majd VI. György ajándékozta lányának, Erzsébetnek nászajándékba. A hozzá illő fülbevalót, nyakláncot és karkötőt már Erzsébet terveztette. Ennek ellenére viszonylag ritkán hordja. A trónra lépésének 65. évfordulója alkalmából készített portrén azonban ezt viseli.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Nizam of Hyderabad nyaklánc

Egy gyakran viselt ékszerről van szó. A királynő nászajándékba kapta egy indai főúrtól 1947-ben ezt a 38 gyémánttal és 13 smaragdvágású gyémánttal kirakott nyakláncot. Az ékszert Erzsébet Katalin hercegnőnek ajándékozta.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Bandeau nyaklánc

Lehetne ez akár a kedvenc ékszere is a királynőnek, hiszen a szüleitől kapta nászajándékba. Eredetileg még az édesanyja kapta barátnőjétől, Lady Greville-től, de ahogyan neki, úgy a lányának is igen nehéz hordania, na nem a súlya miatt, hanem azért, mert csak mélyen kivágott ruhához illik, így csak ritkán vette fel Erzsébet.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Alexandra királyné Dagmar nyaklánca

A csodás, 118 gyönggyel és 2000 gyémánttal ékesített darabot VII. Frigyes dán király ajándékozta lányának, amikor Alexandra hozzáment Viktória királynő legidősebb fiához a későbbi VII. Ewardhoz 1863-ban.

A katari emír nyaklánca

1979-es állami látogatása során ajándékozta a katari uralkodó a királynőnek ezt a hatsoros, hat darab Marquise, azaz hegyes ovális gyémánttal megtoldott gyöngynyakláncot. A királynő alig hordja ezt az ékszert, leginkább csak arab uralkodók tiszteletére veszi fel.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

A szaúdi király ajándéka

A 254 baguette gyémánttal, 91 briliánssal és 11 csepp formájú gyönggyel kirakott nyakláncot trónra lépése alkalmából kapta a szaúdi királytól 1952-ben. Ma Zsófia wessexi grófné, a királynő menye viseli.

Viktória királynő arany jubileumi nyaklánca

Viktória királynő 1887-ben, aranyjubileuma, azaz regnálása ötvenedik évfordulójára alkalmából nemes hölgyekből álló jótékonysági szervezetektől kapta ezt a háromsoros nyakéket. A hölgyek eredetileg a királynő férjének, Albert hercegnek emeltek egy szobrot ajándék gyanánt, de annyi pénzt gyűjtöttek erre a célra, hogy bőven ki tudták fizetni az ékszert.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Brazil akvamarinkollekció

A brazil nép nászajándéka volt a berill nyaklánc, a köveket több mint egy éven át gyűjtötték az ékszerhez. A királynő tiarát készíttetett magának hasonló ékkövekből, ennek ellenére igen kevés alkalommal hordja.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Godman nyaklánc

Frederick DuCane Godman vásárolta a lányainak ezt az ékszert még a 19. század végén. Godman lányai később úgy döntöttek, hogy a királynőnek ajándékozzák a nyakláncot trónra lépése alkalmából.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Kent ékszergarnitúra

Ez az egyik legrégebbi, így az egyik legértékesebb, nyakláncból, fülbevalóból, hajtűből és brossból álló ametisztkollekció, ugyanis még Viktória királynő anyjának, a néhai kenti hercegnének a tulajdonában volt.

II. Erzsébet a kenti ékszergarnitúra brossával.
II. Erzsébet a kenti ékszergarnitúra brossával.

Cambridge Tiara

A tiarát V. György király készíttette feleségének, Mária királynénak 1913-ban. A tiara19 gyémánttal kirakott szerelmesek csomója formában megmunkált ékszer, minden csomójáról egy csepp alakú gyöngy lóg. II. Erzsébet is sűrűn hordta, majd Diana hercegnőnek ajándékozta az esküvője alkalmából.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Lotus tiara

Az ékszert még a királynő anyja, Erzsébet kapta V. Györgytől, amikor 1923-ban hozzáment a yorki herceghez. Igaz, akkor még nyaklánc volt, csak a ’20-as évek végén alakították át diadémmá. II. Erzsébet csak ritkán hordta, inkább a húga, Margit hercegnő viselte, aki fia esküvője alkalmából egyszer menyének, Serena Stanhope-nak is kölcsönadta az ékszert. Ma Katalin hercegnő tulajdona, legutóbb a kínai elnök állami bankettjén vette fel a Buckingham-palotában. Ekkor brit lapok felértékeltették tiarát, szerintük 1.700.576 dollárt, azaz 460 millió forintot ér.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Fringe tiara

Az egyik legrégebbi ékszer a királynő kollekciójában, még III. György készítette 46 nagyobb és több száz kisebb gyémántból. Érdekessége, hogy a “tüskék” levehetők, és egy másik illesztékbe téve nyakláncot lehet belőlük készíteni. Ezt a tiarát viselte Erzsébet az esküvőjén, és később a lánya is, az első menyegzőjén.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Kokoshnik tiara

Alexandra királyné még walesi hercegné korában, 1888-ban készíttette el ezt a tiarát a tajgai parasztlányok fejdíszei után. Bár azokban biztosan nincsen 488 gondosan formált gyémánt.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Nagy-Britannia és Írország leányai tiara

Talán ez a világ legismertebb tiarája, ugyanis ez a királynő kedvence, ezt viseli a legtöbbször. Mária királyné kapta az ír és a brit arisztokrata ladyktől, mikor férjhez ment V. Györgyhöz 1893-ban. Eredetileg minden tüske végén volt egy-egy gyöngyszem, de ezeket eltávolították.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Halo tiara

VI. György brit uralkodó rendelte meg 1936-ban neje számára. Később II. Erzsébet kapta meg a 18. születésnapjára. A 16 részből álló tiarába 739 briliánst és 149 gyémántot dolgoztak be. Ezt a fejdíszt viselte Katalin is, amikor elrebegte az igent Vilmosnak.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

New Zealand Fern bross

Új-Zélandtól kapta a királynő még 1953-ban, amikor először látogatott el az országba, és ezt viselte Katalin hercegné is, amikor a kilenc hónapos György herceggel a karján megérkezett a szigetállamba a déli-féltekén.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Maple-Leaf bross

A kanadai juharlevél alakú brosst VI. György kapta Kanada népétől 1938-ban. Az ékszert Erzsébeten kívül Kamilla és Katalin is hordta természetesen az észak-amerikai országban.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

Cullinan V bross

Ez a szív alakú 18,8 karátos kő egy finom platinahálóra rögzítve ékeskedik, gyémántszalag és koszorú veszi körbe. Ez volt Mária királynő egyik kedvenc darabja. Amúgy a kő levehető az alapról, olyankor egy zöld smaragdot szokott a királynő beletenni.

65 éve koronázták meg II. Erzsébetet

fotók: Europress Hungary, Profimedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top