Szabadidő

Európa legidősebb sziamangja halt meg Nyíregyházán

Gyászol a Nyíregyházi Állatpark, mert 54 éves korában elpusztult Finita, Európa legidősebb sziamangja. A főemlős a város állatkertjében élte le utolsó éveit.

Finita a gibbonfélékhez tartozó sziamangok legidősebb európai képviselője volt, a főemlős egy borneói orangutáncsaláddal együtt 2010-ben érkezett Hollandiából Nyíregyházára. A Finitán elvégzett éves rutinvizsgálatok mindig azt mutatták, hogy a nőstény állat a korához képest nagyon jó egészségi állapotban van, ráadásául a vele együtt élő orangutáncsapatban született kölyök óta teljesen “megfiatalodott”. A természetben a sziamangok átlagéletkora 25-30 év.

Finita - Forras: sostozoo.hu
Finita – Forras: sostozoo.hu

A Fininek becézett főemlős, akit csak dadusként emlegettek a gondozók, mindig játékkal kezdte a napot a hároméves orangután nősténnyel, ám az elmúlt napokban gondozói észrevették, hogy egyre lassabban mozog, és az étvágya is csökken. Európa legidősebb sziamangja péntek délután halt meg.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top