Szabadidő

Nagyon durvul az ónos eső

Harmadfokúra emelte az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetés szintjét az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyében. Jelentős mennyiségű ónos eső, északon havazás várható.

Harmadfokú, piros figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyére. Másodfokú, narancssárgafigyelmeztetés van érvényben Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém megyében. Elsőfokú a figyelmeztetés Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyében.

A riasztási szint emelésére azért van szükség, mert az ország döntő részén – nagyjából a  Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre, kivéve a Tiszántúl keleti részét, és a Dunántúl északnyugati részét – jelentős mennyiségű (több milliméternyi) ónos eső várható.

Nincs még vége

Szerda reggelig a Pécs-Budapest sáv körüli megyékben akár 10-15 milliméternyi ónos eső hullhat. Szerda napközben a Győr-Debrecen vonaltól északra várható több milliméternyi ónos eső kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység előterében várható, ettől délre inkább esőre lehet számítani.

Havazás is lesz

Emellett több területre – a fővárosra, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére – a havazás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen 5-15 centiméter hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein ennél nagyobb mennyiség is hullhat.

Bár a Magyar Közútkezelő munkatársai az előrejelzések alapján az ónos esővel és havazásban érintett megyékben megelőzésképpen már végeztek sószórási munkákat, a társaság mégis arra kéri a közlekedőket, hogy ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top