Szabadidő

A Saul fia olyan díjat nyert, amit még egy magyar film sem

Több mint másfél évvel a film bemutatja után még mindig nincs vége a Saul fiára zúduló díjesőnek.

Először nyert magyar alkotás a svéd nemzeti filmdíjak átadóján: idén a Saul fiának ítélték oda a legjobb külföldi film díját – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az elismert szakemberekből álló zsűri évről évre 19 kategóriában díjazza az előző évben svéd mozikban bemutatott filmeket az 1964-ben alapított Guldbaggen-díjakkal.

Az idegen nyelvű alkotások kategóriájában a Saul fia mellett a német Maren Ade Toni Erdmann és a török-francia Deniz Gamze Ergüven Mustang című filmjét jelölték a díjra.

Ezt a svéd filmdíjat korábban olyan alkotók is megkapták, mint a Dardenne-fivérek, Michael Haneke, Asghar Farhadi, Ang Lee, Pedro Almodóvar, Lars von Trier és Woody Allen.

A hétvégén a tekintélyes brit Kritikusok Köre (The Critics’ Circle) az Év rendezője díjjal tüntette ki Nemes Jeles Lászlót Londonban.

A Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) az idegen nyelvű filmek kategóriájában jelölte díjra a Saul fiát. A világszerte nagy figyelemmel kísért BAFTA díjkiosztó gálát február 12-én tartják a londoni Royal Albert Hallban, amelyen Nemes Jeles László rendező, valamint a film két producere, Sipos Gábor és Rajna Gábor is részt vesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top