Szabadidő

Óriási magyar siker: Oscar-díjra jelölték Deák Kristóf filmjét

Szenzációs magyar siker! Újabb Oscar-díjnak szoríthatunk, hiszen kiderült, Los Angelesben a díjra jelölték Deák Kristóf rövidfilmjét. A rendező már bejelentette, részt vesz február 26-án az Oscar-gálán.

Los Angelesben Oscar-díjra jelölte Deák Kristóf Mindenki című alkotását a rövidfilmek kategóriájában az amerikai filmakadémia. A legrangosabb hollywoodi elismerés jelöltjeit kedden hozták nyilvánosságra.

“Fantasztikus érzés, hihetetlen élmény” – mondta Deák Kristóf, hozzátéve, hogy a stábtagokkal együtt követték a jelölések bejelentését. Örömükben felkiáltottak, amikor a magyar film címe is megjelent az öt jelölt között. “Nagyon reménykedtünk, hogy végül a jelöltek közé is bekerül, de ezt nem lehetett előre látni, megtettük, amit lehet.” Deák Kristóf részt vesz a február 26-i Oscar-gálán, már csak az a kérdés, a stábból ki tart majd vele.

A jelölés a film szempontjából azt jelenti, a Shorts International a kategória többi rövidfilmjével és az Oscar-jelölt rövid animációs filmekkel együtt Amerikában és több más országban is forgalmazni fogja. “Ezért sok moziba, sok nézőhöz el fog jutni, ennek örülök a legjobban. Sokan fogják látni méltó körülmények között.”

Oscar-díjra a legjobb rövidfilm kategóriában magyar alkotást először 1963-ban jelöltek, a Szabó István rendezte Koncert producere az amerikai Ezra Baker volt. A rövidfilmek között több mint fél évszázad után került tehát újra a végső győzelemre esélyes öt film közé magyar mű.

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején, iskolai környezetben játszódik, központi eleme egy rossz pedagógiai modell, egy gátlástalan tanárnő sikerhajhászása, amelyre a film gyermekszereplői adnak csattanós választ. A 25 perces alkotás főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top