Szabadidő

Kígyók, cápák, mérges pókok: meglepő gyilkosok előzik a rettegett állatokat

A csúszómászók, az ízeltlábúak és a tengeri ragadozók is sok ember rémálmai között szerepelnek. Azonban ezek az ijesztő külsejű lények távolról sem az állatvilág legelvetemültebb gyilkosai. Meglepő statisztikák következnek!

Ausztráliáról úgy tartja a közvélekedés, hogy ott szinte minden élőlény meg akarja ölni az embert. Számtalan rendkívül erős mérgű kígyó, pók, medúza és hasonló él a szigetországban, amelyek harapása vagy csípése akár több emberrel is végezhetne. Sőt még az ausztrál növényvilág bizonyos képviselőivel sem tanácsos összefutni egy sötét mangroveligetben.

A Melbourne University kutatói most kórházi jegyzőkönyvek, az Ausztrál Egészség- és Jólétügyi Intézet adatai, valamint 2000 és 2013 közötti hullaházi adatok elemzésével próbálták kideríteni, hogy melyik állat a legelvetemültebb gyilkos, és meglepő eredményeket kaptak.

Mi más lenne, mint a kígyók?!

Nos a csúszómászók az elmúlt szűk másfél évtizedben mindössze 27 ember halálát okozták, így eléggé a lista végére szorultak. Érdekesség, hogy a méh- és darázscsípések miatt is ugyanennyi ember vesztette életét, igaz, ebben a kategóriában közel 42 000 kórházi kezelésre is szükség volt, ám dr. Ronelle Welton, a melbourne-i egyetem Ausztrál Mérgezési Egységének munkatársa hangsúlyozta, a méhek és darazsak esetében nem a méreganyag, hanem a csípés miatti allergiás reakció miatt volt szükség orvosi kezelésre.

Ausztráliában egyébként több mint 140 szárazföldi – és néhány vízi – kígyófaj él, ennek ellenére annak az esélye, hogy kígyómarás okozza az ember halálát, viszonylag csekély. A fenti 42 000 kórházi kezelésből a kígyómarás csak 6000 embert érintett másfél évtized alatt. Ez azt jelenti, hogy évente valamivel több mint 16 embert kellett kórházba szállítani kígyók miatt.

Akkor biztosan a pókok!

Ez sem stimmel, Weltonék elemzése alapján 11 000 esetben volt szükség kórházi kezelésre pókcsípés miatt. Annak ellenére, hogy például Ausztráliában él a világ egyik legerősebb mérgű pókja, a tölcsérhálós pók, amelynek mérge 30 percen belül végez egy felnőttel, az ezredforduló óta egyetlen haláleset sem történt, amelyért pókok lennének felelősek. Az utolsó ismert haláleset 1999-ben történt, amelyet egy vöröshátú pók okozott. A tölcsérhálós kollégák esetében ennél is régebbre kell visszanézni.

A tölcsérhálós pók mérge ellen már van hatékony ellenszer (Fotó: Tumblr)
A tölcsérhálós pók mérge ellen már van hatékony ellenszer (Fotó: Tumblr)

“Az utolsó ismert haláleset 1980-ban történt, még azelőtt, hogy a tölcsérhálós pók ellenmérgét kifejlesztették volna – magyarázta dr. Welton. – Azóta nagyon sikeresen működik a kezelés.”

Na jó, a cápák a legdurvább gyilkosok, és kész!

Tévedés! A cápáknak nagyon rosszat tett James Cameron 1975-ös filmje, ezek a porcoshalak ugyanis 26 halálesetért tehetőek felelősek 2000 óta – összehasonlítva ugyanennyi idő alatt 5000 ausztrál fulladt vízbe, és közel 1000 ember halt meg égési sérülés miatt.

Ausztrália vízi állatai közül még a krokodilokat övezi tisztelettel vegyes félelem, ők azonban még a cápáknál is ritkábban ölnek: 19 emberélet szárad hidegvérű lelkükön az ezredforduló óta.

Ausztrália legnagyobb gyilkosai pedig a…

A lovak! A vérszomjas patások ugyanis 74 esetben okozták emberek halálát. Őket meglepő módon a tehenek és a kutyák követik a feketelistán. De ezen a ponton érdemes körülnézni a világ más tájain is, hogy árnyaljuk a képet.

Íme Ausztrália leghalálosabb állata! (Fotó: Tumblr)
Íme Ausztrália leghalálosabb állata! (Fotó: Tumblr)

Két évvel ezelőttről származik az az infografika, amelyet Bill Gates is publikált Twitter-csatornáján. Az adatok több forrásból, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a krokodiltámadásokat regisztráló crocodile-attacks.info, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adataiból és több tudományos kutatásból származnak.

Ez alapján a bolygó egyik legnagyobb gyilkosai a moszkitók, igaz, esetükben nem saját méreganyag, de még csak nem is allergia a veszély forrása, hanem az általuk terjesztett betegségek. A kígyók itt már feljebb vannak a listán, valószínűleg az olyan, sűrűn lakott területek miatt, mint például India, ahol szinte hétköznapi dolognak számít, ha valaki hazaérve egy kobrát talál a nappaliban tekergőzve. Érdekesség, hogy az adatok szerint 2014-ben világszerte tízezer ember halálát okozták a csigák. A pontosság kedvéért valójában a csigaláz vagy Katayama-láz a halál kiváltója, amelyet fertőzött csigákról leváló paraziták terjesztenek az édesvíz közvetítésével.

Ahogy Welton is rámutatott, a fenti számok tükrében nyugodtan felejtsünk el minden, állatokkal kapcsolatos fóbiát, balesetekből, illetve az emberi működés miatti megbetegedésből és halálból nagyságrendekkel több fordul elő minden évben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top