Szabadidő

Jöhet az egy útra szóló autópálya-matrica

Nem zárkózik el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) attól, hogy a személyautókra is bevezessék a megtett úttal arányos útdíjfizetési rendszert, csak ezt kellő számú autósnak kell kérnie. A megtett út alapján számított díjjal sokat spórolhatnának azok, akik évente csak egyszer-kétszer használnak fizetős útszakaszt.

Amióta eltörölték a négynapos autópálya-matricát, azóta csak három lehetőség közül választhat az, aki felmerészkedne Magyarország fizetős útszakaszainak valamelyikére. Vagy heti (tíz nap) érvényességű, minden útra érvényes, országos matricát vásárol alig háromezer forintért, vagy megveszi az egyéves matricát, megyénként ötezer forintért. Az éves, országos érvényességű matrica 43 ezer forintba kerül.

Ha nagyon sokan kérnék, mondjuk aláírásgyűjtés formájában, akkor az NFM elgondolkodna azon, hogy a személygépkocsikra is bevezesse a használattal arányos autópályadíj rendszerét. Hasonló rendszer lenne a kamionok e-útdíjához, ami online vásárolható viszonylati jegyet vagy telepített, GPS-alapú egységet jelent. Azt sem tartják kizártnak, hogy egy átmeneti jegytípussal – egy uszodabérlethez hasonlóan – az utazó maga választja ki a bizonyos számú autópályázás napjait.

napi.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top