Szabadidő

Lesz-e újabb mozibezárás Budapesten?

2016 szeptemberében bezárt a Mammut mozija, nemrégiben pedig a MOM Parkban is megszűnt a filmvetítés. Vajon a filmek iránti érdeklődés csökkent, és ezért zárnak be sorra a mozik, vagy valami más miatt?

Bár az emberek szívesen kötik össze a kellemest a hasznossal, vagyis örömmel néznek meg egy jó filmet vásárlás után, mégis éppen a bevásárlóközpontokban zárnak be sorra a mozik. Az utóbbi években a plázastop néven ismertté vált törvény miatt nem épülnek újabb bevásárlóközpontok, pedig a ’90-es években, amikor elkezdtek gombamód szaporodni, akkor szinte minden plázában alakítottak ki mozihelyiséget.

Kelet-Közép-Európa fővárosait nézve csak Belgrád és Szófia áll  Budapest mögött az ezer főre jutó bevásárlóközpont-terület tekintetében. Ezzel szemben Prágában és Varsóban közel kétszer, Pozsonyban pedig két és félszer annyi bevásárlóközpont-terület jut egy lakosra, mint Budapesten, de Zágráb is kezd elhúzni a magyar főváros mellett. Míg Budapesten ez 580 négyzetméternyi területet jelent, addig Prágában és Varsóban meghaladja az ezret.
 

Pedig szeretjük a mozit

“Általános tendencia, hogy a magyarok egyre többet járnak moziba, és a 2017-es évben érkező filmek alapján joggal várhatjuk, hogy idén újabb rekordok dőlnek meg a nézőszámok tekintetében” – mondta el a Portfoliónak Buda Andrea, a Cinema City marketing- és PR-igazgatója.

A mozik bezárása tehát nem indokolható a csökkenő nézőszámmal vagy a filmek iránti érdeklődés hiányával. A MOM Parkban például a mozikat üzemeltető cég nem tudott megállapodni a bevásárlóközponttal az év végén lejárt szerződés megújításáról, ezért döntöttek úgy, hogy január 12-én bezárják a mozit. A múlt évben a magyar mozik közel 13,5 millió nézőt fogadtak, ami 18,5 milliárd forintos bevételt jelentett. A legnépszerűbb filmet több mint 650 ezren látták, de összesen 44 film volt, aminek nézőszáma meghaladta a 100 ezret.

A MOM Parkban egyébként korábban már előfordult, hogy a mozi átalakításával nyertek helyet üzlethelyiségeknek, így cselezve ki a helyhiányt, ami a plázastop miatt alakulhatott ki. Azonban ez a példa még nem jelenti azt, hogy ebből gyakorlat lenne, mert anyagilag csöppet sem kifizetődő.

Fotó: Kummer János
Fotó: Kummer János

“Egyrészt egy moziterem üzlethelyiséggé történő átalakítása jelentős költségekkel járna, így önmagában is gazdaságtalan lenne a beruházás, másrészt a mozik általánosságban nyereségesen üzemelnek, péntek esténként és a hétvégéken jelentős mennyiségű látogatót vonzanak, így fontos részei a bevásárlóközpontoknak” – mondta el a Portfoliónak Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke.

Azért jó hírek is vannak a mozirajongóknak: a Cinema City nem vonul ki Magyarországről, sőt a WestEnd és Campona teljes felújítása után további beruházásokat tervez, január 26-án nyitják meg Győrben az új 4DX mozit, és több multiplexet az idén teljesen vagy részlegesen felújítanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top