Szabadidő

Hírességek, akikről a mai napig nem tudni, hogyan haltak meg valójában

A hírességek általában halálukkor is a nyilvánosság központi témáivá válnak egy időre, de néhány ismert ember halála úgy tűnik, hogy a történelem örök rejtélye marad, amelyekről mindig beszélni és találgatni fognak.

A szerelembe vagy a politikába halt bele Marilyn Monroe?

A szexbombaként számontartott színésznő többször is férjhez ment, de az igazit sohasem sikerült megtalálnia. Számos szerelmi ügyétől is hangos volt a sajtó, végül egy botrányos és végzetes viszonyba bonyolódott bele, méghozzá John F. Kennedyvel. Marilyn ráadásul nemcsak az amerikai elnökkel ápolt közelebbi kapcsolatot, hanem meghódította annak öccsét is. Bár Kennedyt annyira megbabonázta a fiatal nő, hogy eleinte mindenáron azt akarta, hogy Marilyn a szeretője legyen, végül terhessé és politikai karrierjének szempontjából veszélyessé vált ez a viszony, ezért kiadta az útját a színésznőnek. Addigra azonban már Marilyn foggal-körömmel ragaszkodott a kapcsolatukhoz, és mindent megpróbált megtenni annak érdekében, hogy visszakerüljön az elnök kegyeibe. Utólag úgy tűnik, hogy talán nem volt ez olyan jó ötlet a részéről.

Halála napján ugyanis Marilyn az utolsó telefonhívását a Fehér Házba intézte, ezután pedig éjjel hirtelenül és megmagyarázhatatlanul meghalt. Egyesek szerint a 36 éves színésznő öngyilkos lett szerelmi bánatában, mások viszont valószínűbbnek tartják, hogy inkább az elnök köreiből segíthette át valaki őt a másvilágra. Az igazság soha nem derült ki, mivel érdekes módon az állítólagos szemtanúk és beavatottak szintén tragikus hirtelenséggel meghaltak Monroe halála után. Így csak azt tudjuk teljes biztossággal, hogy közel 50 darab altatót találtak a színésznő szervezetében, de hogy hogyan kerültek oda, az valószínűleg a nyilvánosság előtt mindig is rejtély marad.

Vakbélgyulladásnak nézték a lőtt sebet Sztálin feleségénél?

Nagyezsda Allilujeva már gyermekkorában odavolt a nála 23 évvel idősebb Sztálinért, mivel a férfi egy alkalommal megmentette az életét: kihúzta a fuldokló lányt a vízből. Sztálin első feleségének halála után találkoztak újra egymással, majd 1919-ben összeházasodtak. Úgy tűnt, hogy Nagyezsda álma valóra vált, és boldog lehet a szeretett férfi oldalán. Az életük azonban nem volt olyan idilli, mint ahogyan azt a fiatal hölgy előzetesen elképzelte. A férfiból időközben nagy hatalmú diktátor lett, Nagyezsda pedig állandóan depressziós volt, és hangulatingadozásokkal küzdött. A házaspár rengeteget veszekedett, kapcsolatuk egy idő után nagyon feszültté vált.

Egy veszekedés alkalmával azonban végzetes tragédia történt. Nagyezsdát holtan találták a szobájában 1932. november 9-én, mellette pedig egy revolver feküdt. Hogy pontosan mi történt vele, arról több elmélet született, de talán a leghihetetlenebb verzió a hivatalos szovjet jelentés volt, amely szerint hiába a lőtt seb, az asszony vakbélgyulladásban halt meg. Mivel ezt a megállapítást egyik kirendelt orvos sem volt hajlandó az aláírásával hitelesíteni, így meglepő módon őket nem sokkal később mindenféle koholt vádak alapján ki is végezték. Bár van, aki úgy véli, hogy a veszekedés után Nagyezsda öngyilkos lett, a legtöbben inkább azt gondolták a család környezetéből, hogy Sztálin saját kezűleg vetett véget felesége életének.

Gyilkosság vagy öngyilkosság volt Bajor Gizi halála?

Csak kevesen tudtak erről, és művészberkeken kívül nem derült ki senki számára, hogy Bajor Gizi állítólag véglegesen megsüketült az egyik fülére. Ezt bizonyítani később ugyan még az orvosok sem tudták, de egykori pályatársai szerint a szemük előtt zajlott a színésznő e küzdelme. Állítólag amikor Bajor már semmit sem hallott a fél fülére, süketségét trükkel leplezte a közönség előtt: mindig egy tükröt tartott maga elé, így a háta mögött álló segítője szájáról olvasta le, hol tartanak a szövegben. Bajor Gizi utolsó férje Germán Tibor fül-orr-gégész specialista volt, állítólag ő kezelte felesége fülbetegségét, de egyesek szerint a férfi ekkor már súlyos agykéreg-sorvadásban szenvedett, amely pszichés zavarodottsággal is járt, így egyáltalán nem tudni, valójában mi baja volt a színésznőnek. Csak az a biztos, hogy egy nap váratlanul Bajor Gizit és a férjét is holtan találták.

A haláluk oka azonban a mai napig rejtély. Több legenda kering a történtek körül, mást hisznek a rajongók, a pályatársak, a barátok, és más áll a hivatalos verzióban is. Az utóbbi szerint Germán ölte meg a színésznőt, majd végzett magával is. Az orvosi vizsgálatok szerint a tragédia azért következett be, mert a férj a szokásos B-vitamin-injekció helyett aznap halálos adag morfiumot adott be feleségének, majd saját magának is. Találtak azonban egy mondatot, amelyet a színésznő írt, az öngyilkosság látszatát keltve, miszerint “Betegen nem lehet élni”. A boncolás során állítólag megállapították, hogy Bajor Gizi füle teljesen egészséges volt, annak ellenére, hogy önmagáról azt állította, hogy fél fülére süket volt. Van olyan is, aki szerint Bajor agydaganatban szenvedett, és férje csak meg akarta kímélni a fájdalomtól, erre azonban semmilyen orvosi bizonyítékot nem találtak. A színésznő halálának oka és módja, valamint állítólagos betegségének mivolta örök rejtély marad.

Eltűnése után számkivetettként élhetett Amelia Earhart?

Amelia Earhart a repülés női úttörőjeként vonult be a történelembe, nem is csoda, hiszen pilótaként olyan repülőutakat tett meg, amelyeket még előtte senki. Világszenzáció volt, amikor először repülte át nőként az Atlanti-óceánt. 1928-ban még utasként, majd 1932-ben már pilótaként. Női sebességi, magassági és távolsági rekordot is felállított. Ő volt az első, aki 1932-ben átrepült az Amerikai Egyesült Államok felett. Utolsónak tervezett útja 1937-ben egy Föld körüli repülés lett volna, de az attrakció során egészen egyszerűen örökre eltűnt a gépével együtt. Hogy mi történt vele, azt a mai napig nem tudni biztosan. Eltűnésének okát sokféleképpen próbálták megmagyarázni, de bizonyítani senki semmit nem tudott még eddig. Egyesek szerint a Csendes-óceánba zuhant, mások szerint kényszerleszállást kellett végrehajtania egy lakatlan szigeten, a Nikumarorón, és számkivetettként ott élhetett még egy ideig. A kutatóknak azonban a mai napig nem sikerült bizonyítaniuk egyik elképzelést sem.

Napokig volt önkívületi állapotban a halála előtt Edgar Allan Poe

Sokan csupán züllött alaknak, mások meg nem értett zseninek gondolják Edgar Allan Poe-t, akinek élete bővelkedett a botrányokban, és aki soha nem találta meg a helyét igazán a világban. Nem meglepő hát, hogy életéhez hasonlóan a halála is különös volt. Olyannyira, hogy utóbbit a mai napig titokzatosság övezi. Csak annyi tudható biztosan, hogy egy baltimore-i sikátorban bukkantak rá valaki másnak a ruhájában, ahol önkívületi állapotban félrebeszélt. Pár nappal később bekövetkezett haláláig egyszer sem nyerte vissza a tudatát, így nem tudta elmondani, mi történt vele. A halála előtti éjszakán állítólag többször kiáltotta egy bizonyos Reynolds nevét, de hogy kire gondolt, arra sem derült fény soha.

Egyes korabeli források szerint Poe utolsó szavaiban könyörületért imádkozott, hogy mentsék meg a lelkét. Közel kétszáz éve nem tudni, mi volt a halálának a pontos oka. Van, aki úgy véli, hogy az alkohol áldozatául esett, mások szerint kábítószer-túladagolásban halt meg, de olyan is akad, aki úgy gondolja, hogy erőszakkal itatták le, és több körzetben is szavazásra kényszerítették az aznap zajlott választásokon, majd magára hagyták az utcán. A rejtély megfejtése azért sem sikerülhetett eddig, mert Poe minden kórházi irata nyomtalanul eltűnt, a halotti bizonyítvánnyal együtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top