Szabadidő

Kiderült, ez ma a legkeresettebb szakma

Az orvosok, az ápolónők és a pincérek után újabb fontos szakmában okoz óriási problémákat a munkaerő hiánya. Hogy melyik Magyarországon ma a legkeresettebb szakma? Mutatjuk.

Miközben az orvosok és az egészségügyi dolgozók elvándorlásáról számtalan cikk látott napvilágot, és mindenki tapasztalhatja a nehézségeket, amikor orvoshoz fordul, újabb problémákkal szembesül a munkaerőpiac.

Manapság még az egészségügynél is nagyobb a hiány az építészszakmában. A súlyos munkaerőhiánnyal pedig leginkább azok találkoznak, akik épp mostanság bíznák álmaik otthonát tapasztalattal rendelkező építészre. És egyre többen kényszerülnek hosszas várakozásra hiszen az ingatlanpiaci bum hatására óriásira nőtt a szakemberek iránti kereslet.

A kamara szerint ötven éve nem tapasztalt munkaerőhiánnyal küzd az ágazat. A fiatalok inkább külföldre szerződnek, a tapasztalatszerzést követően pedig csak nagyon kevesen térnek haza, a hatvan felettiek többsége nyugdíjba vonult a sűrű jogszabályváltozás miatt. A még itt maradt építészeket a lakásépítések és az állami beruházások feléledése nyomán hirtelen elárasztották a megbízások.

Az Európa legalacsonyabb tervezési díjáért dolgozó magyar építészek egyelőre nem emelték áraikat, nem úgy, mint a gépészmérnökök vagy az egyre drágábban leszerződtethető kivitelezőcsapatok. Az építkezési költségek máris elindultak felfelé, és nem tudni, hol állnak meg – közölte a Világgazdaság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top