Szabadidő

Te tudod, mit kell csinálni, ha megtámad egy kutya?

Te mit csinálnál, ha egy külvárosi utcában egyszer csak megindulna feléd egy hörgő kóbor kutya? Megmondjuk, mi a teendő kutyatámadás esetén.

Bármennyire is imádjuk a kutyákat, sajnos tudjuk, hogy legjobb szőrös barátaink mégis csak állatok, és előfordulnak közöttük olyanok, akik bizonyos helyzetekben agresszíven viselkedhetnek. Persze szögezzük le, azt nem gondoljuk, hogy vannak “rossz és gonosz kutyák”, egy kutyának egészen biztosan jó oka van rá, ha ennyire bizalmatlan az emberekkel.

De mi a teendő, ha egy kihalt utcán megindul felénk egy morgó-hörgő kóbor kutya? 

Először is nagyon fontos, hogy ha tehetjük, kerüljük a kóbor állatokat, hagyjunk neki nagy területet, hogy ne érezze azt, behatolunk a territóriumába. Ha a kutya már kiszúrt minket, ügyeljünk rá, hogy ne nézzünk a szemébe, ne sikítsunk, vagy ne adjunk ki más éles hangot, ne kalimpáljunk a karunkkal, és ne is próbáljunk rá mosolyogni vagy más erős mimikával az állat felé fordulni. Az sem jó ötlet, ha futni akarnánk – ha a meneküléssel próbálkozunk, inkább lassú, nyugodt sétatempót vegyünk fel.

Te tudod mit kell csinálni, ha megtámad egy kutya? 

Ha a kutya továbbra is közeledik felénk, próbálkozhatunk az erős és határozott (de nem magas!) hangon kiadott: “Ne!” vagy “Menj innen!” tiltószavakkal, továbbra is kerülve a szemkontaktust.

Sajnos megtörténhet, hogy a kutya mindezek ellenére támadni fog, ilyenkor megpróbálhatjuk odaadni neki a hátizsákunkat, vagy más kezünkben lévő tárgyat, hogy eltereljük a figyelmét. Ne próbáljuk meg lesprintelni – úgyis alul fogunk maradni. Ha védekezni kell (mert ez is előfordulhat), hátráljunk falhoz, autóhoz, hogy az állat ne kerüljön mögénk, és próbáljuk ebben a helyzetben is megőrizni határozottságunkat: mérjünk erős ütést az orr tájékára, de semmiképpen se csapkodjunk vaktában. Hívjunk segítséget, és próbáljunk az állat és magunk közé ékelni valamilyen tárgyat!

 

BrightSide

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top