Szabadidő

A Zsivány egyes bojkottjára szólítanak Trump hívei

Az álhírek terjedésének ékes példája, ami a megválasztott amerikai elnök hívei között kezdett terjedni az utóbbi néhány napban, a legújabb Csillagok háborúja filmmel kapcsolatban.

A Zsivány egyes című filmet jövő héten mutatják be az Egyesült Államokban, azonban Jack Posobiec aktivista kampányba kezdett, amelyben arra szólítja fel az embereket, hogy bojkottálják a filmet, mert a forgatókönyvírók úgy írták újra a történetet, hogy abba Donald Trumpra vonatkozó, a republikánus jelöltet rasszistaként bemutató utalások szerepeljenek. A Posobiec által indított #DumpStarWars hashtag (amely a megválasztott elnök ellen tiltakozó #DumpTrumpra hajaz) azóta már több mint 120.000 tweetben jelent meg.

A Zsivány egyes bojkottjára szólítanak Trump hívei

Posobiec, aki a Citizens for Trump nevű szervezet aktivistája, azt állította, hogy az írók szerint a filmben megjelenő birodalom egy “fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet, amely olyan mint a Trump-kabinet, akiket a különféle kultúrákat megjelenítő lázadók le fognak győzni”.

A Csillagok háborújában a birodalmiak egyenruháját vállaltan a náci katonák uniformisai ihlették (Fotó: StarWars.com)
A Csillagok háborújában a birodalmiak egyenruháját vállaltan a náci katonák uniformisai ihlették (Fotó: StarWars.com)

“Arra akarják használni a filmet, hogy egy hamis narratívát terjesszenek, amely szerint Trump rasszista” – mondta az aktivista a Twitterre feltöltött videójában. Az 1977-ben bemutatott Csillagok háborújában megjelenő birodalmiak egyenruháit vállaltan a második világháború náci katonáinak ruházata ihlette.

Ami tény, hogy Chris Weitz és Gary Whitta forgatókönyvírók nyíltan kiálltak Trump ellen, ugyanis az ingatlanmogul novemberi megválasztását követően mindketten Twitteren foglaltak állást. Weitz akkor saját Twitterén annyit írt: “mindenkit emlékeztetnék, hogy a Birodalom egy fehér felsőbbrendűséget hirdető (emberi) szervezet)”. Erre Whitta reagálta, hogy: “amellyel egy bátor nők által vezetett multikulturális csoport száll szembe”. Mindkét tweetet még aznap törölték, Weitz pedig elnézést kért, amiért politikai okból emlegette a filmet. Whitta korábban nyíltan nácinak nevezte Trumpot, aki számos rasszista kijelentést tett kampánya során.

Weitz valótlannak nevezte az állítást. A Zsivány egyes forgatókönyve már régen készen volt a választások előtt, a jelenetek forgatása is véget ért még azelőtt, hogy az amerikaiak az urnákhoz járultak volna.

“Teljes képtelenség ez az állítás, mivel a Zsivány egyes forgatása már régen befejeződött, a forgatókönyvet is több mint két évvel ezelőtt írták meg” – mondta kérdésünkre Bartók Anna, a filmet Magyarországon forgalmazó Fórum Hungary marketing- és kommunikációs vezetője. “Igaz, hogy idén nyáron újraforgattak néhány jelenetet, azonban akkor még nem lehetett tudni, hogy ki nyeri az amerikai választást, emiatt eleve kizárható, hogy ilyen jellegű manipuláció történt volna a forgatás során.”

A film készítői közül többen konkrét hazugságnak nevezték Posobiec állításait, akitől nem idegen az álhírek terjesztése. Korábban ő is egyike volt azoknak, aki teret adott egy álhíren alapuló incidensnek, amely azt állította, hogy egy washingtoni pizzériában titkos demokrata pedofilhálózat működik. Ennek következményeként egy fegyveres férfi sétált be az étterembe, hogy maga járjon utána az interneten keringő pletykának. Miután megfenyegette a bolt egyik alkalmazottját, fegyverét is elsütötte, az eset azonban szerencsére nem járt sérüléssel.

Az álhírek kérdése Trump választási győzelme után központi téma lett az amerikai és nemzetközi médiában, mivel a republikánus jelölt támogatói között többen is felültek minden alapot nélkülöző állításoknak. Ironikus módon épp Posobiec volt az, aki Twitterén az álhírek terjedésére figyelmeztetett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top