Szabadidő

Tudj meg mindent a 2016-os Luca-napról

Hamarosan itt a Luca-nap. Te tudod, miért nevezetes? A cikkünkből fény derül rá, mint ahogy a legismertebb Luca-napi szokásra, a Luca széke körüli hiedelmekre is.

December 13-a Luca-nap, amihez rengeteg népszokás kötődik. Valószínűleg attól vált nevezetessé, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja (ma ez december 21. vagy 22.).

Hogy kihez kötődik a Luca-nap? Ezen a napon Szent Lúciára emlékezünk. A fiatal lány a keresztény hitre tért, és Krisztusnak áldozta az életét. A hitéért mártírhalált halt. A nevét a fény, azaz a lux szóval is kapcsolatba hozzák.

Luca széke

A Luca-naphoz számos népszokás és hiedelem kapcsolódik. Nálunk az egyik legismertebb a Luca-szék készítése.

A szék alakja: egy ötszög köré írt egyenlő szárú háromszögekből kirajzolódó csillag. Ez a boszorkányszög. Az alakján kívül fontos az is, hogy olyan erős legyen, hogy meg tudja tartani egy férfi súlyát. A hagyomány szerint az emberek a kabátjuk alá rejtve vitték be a december 25-ei éjféli misére a széket, mert úgy tartották, hogy ezen a napon Luca székén állva felismerhetők a boszorkányok.

Tudj meg mindent a Luca napról

A Luca széke készítését december 13-án kezdték el, és kilencféle fát használtak hozzá: kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, csert és rózsafát. Szögek helyett kizárólag fából faragott ékek tartották össze. 13 napig készült úgy, hogy minden nap csupán egy-egy műveletet lehetett rajta elvégezni, innen ered az a népi mondás is, hogy “Lassan készül, mint a Luca széke”.

Olvass bővebben a többi Luca-napi hagyományról is az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top