Szabadidő

Sosem látott madárfaj jelent meg Magyarországon

A fehércsőrű búvár első példányát figyelték meg a balatonföldvári mólónál a madarászok a hétvégén.

Nagytestű, a liba méretét elérő vízi madár érkezett Magyarországra a hétvégén. A hírre, hogy a fehércsőrű búvár (Gavia adamsii) egy példánya a balatonföldvári mólónál van, az ország minden részéről érkeztek madármegfigyelők.

A Magyar Madártani Egyesület közleménye szerint a fehércsőrű búvár akár hatvan méternél mélyebben a víz alá merülve vadásznak halakra, rákokra és csigákra. Az északi területek fészkelői. Európában három fajuk költ, az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár néhány példánya évről évre előforduló telelő vendége hazánknak.

Sosem látott madárfaj jelent meg Magyarországon

A kép forrása: Wikipédia, Tim

A most megfigyelt fehércsőrű búvár viszont kontinensünkön nem, csak Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus térségeiben fészkel. Telelő példányai Észak-Norvégiában fordulnak elő kis számban, a faj Európa középső vagy délebbi régióiban csak ritkán tűnik fel, így a magyar előfordulás nemzetközi szinten is érdekes adatnak számít. A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni. Nászruhában rendkívül impozáns látvány fekete alapszínű fehér pettyes tollazatával.

A Balatonon megfigyelt egyed egy fiatal példány volt, amelynek tollazata világosbarnás alapszínű, torka és nyaka elülső fele világos. A madár Szántód és Balatonföldvár között, folyamatosan táplálkozva mozgott. Nagy valószínűséggel az elmúlt napokban tomboló északi szél sodorhatta a Kárpát-medencébe ezt a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madárfajt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top