Szabadidő

Miskolc 4 legszebb természeti látványossága

Miskolc sokkal több annál, mint amit az emberek általában gondolnak róla: az ország egyik legszebb fekvésű városa ez, bővelkedik látványosságokban és különleges természeti értékekben. Ezekből ajánlunk most négyet az olvasó figyelmébe.

 

1. Dr. Kovács Miklós rózsagyűjteménye

Az ember egyik legrégebb óta nemesített dísznövénye a rózsa, amit már körülbelül 9000 éve formálnak a legkülönfélébb színűre és alakúra az amatőr és profi botanikusok. Rajongói voltak a világ legnagyobb uralkodói és uralkodónői, és nem véletlen, hogy az első nagyobb rózsakatalógust is egy koronás fő, Napóleon felesége állította össze. Josephin császárné 1804-ben alapított rozáriumának néhány fajtája Miskolc városában is megtalálható a Kőporos utca 34. alatt, dr. Kovács Miklós kertjében. Kevesen tudják, hogy milyen értékes és gyönyörű kincsek találhatók itt: 1958 óta, amikor dr. Kovács Miklós elkezdte megalapozni saját rozáriumát, 1500 fajtánál is több gyűlt fel ebben a kertben. Aki szereti a szépet és a rózsaillatot, ezt a látványosságot semmiképpen nem hagyhatja ki!

Miskolc 4 legszebb természeti látványossága

 

2. A miskolctapolcai barlangfürdő

Nemcsak Miskolcon, de Európában is különleges látványosságot és élményt kínál a Miskolc-Tapolcai tavasbarlang, vagy közismertebb nevén a Barlangfürdő, amelynek vize egész Európában egyedülállónak számít, ugyanis nem tartozik a kontinensen nagy általánosságban előforduló, magas sótartalmú melegebb gyógyvizekhez. Ez a termálvíz nem olyan tömény (a fürdőegyüttesben felhasznált termálvíz összes sótartalma nem éri el az 1000 mg/l-t sem), ezért ebben a vízben – szemben az egyes sokkal töményebb gyógyvizekkel – korlátlan ideig lehet fürödni. A víz másik különlegessége, hogy a karsztvizekhez képest szokatlanul meleg: 24-31 °C-os. Európában ilyen magas hőfokú karsztvíz máshol nem található!

Miskolc 4 legszebb természeti látványossága

 

3. A lillafüredi vízesés

A Miskolctól 13 kilométerre található lillafüredi vízesés önmagában is megejtő látványosság, ráadásul az országban máshol nem is igen lehet részünk hasonló élményben, ugyanis ez ma hazánk legnagyobb függőleges esésű vízesése a maga húszméteres magasságával. A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki, tehát ez egy mesterséges vízesés, de ettől még gyönyörű az év minden szakában: ilyenkor télen például a fotózás szerelmesei keresik fel előszeretettel, hogy megörökítsék a megfagyott zuhatag jégcsapjait.

Miskolc 4 legszebb természeti látványossága

 

4. Anna-barlang

A fokozottan védett Anna-barlang nagyon különleges természeti képződmény, amelyhez hasonló a világon csak 6 helyen található. Ennek az az oka, hogy ez egy mésztufa barlang, és az ilyenek általában nem látogathatók, vagy csak külön engedéllyel. A miskolci barlangot viszont egész évben megnézhetjük, és van is itt látnivaló bőven: a mészkéreg a vízbe hullt faleveleket, növényeket és azok terméseit vékony kéreggel vonta be, majd teljesen befedte, így számos levéllenyomat és sok megkövesedett ág, fatörzs, vékony gyökér formájú tufaképződmény figyelhető meg a falakon. A barlang bejárata Lillafüreden, a Palota-szálló alatti Függőkertek aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett található: innen indulva sétálhatunk végig a látogatók előtt megnyitott, több mint kétszáz méter hosszú föld alatti járaton.

Miskolc 4 legszebb természeti látványossága

 

Még több wellness és fürdő az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top