Így még biztos nem láttad Ady Endre egyik legjobb versét!

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Arany János A walesi bárdok című költeménye után egy újabb magyar klasszikusnak is elkészült a főleg fiataloknak szánt feldolgozása, amely egyben fontos társadalmi kampány része is.
Írta: | 2016. 12. 02. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Ady Endre Harc a Nagyúrral című versét dolgozta képregénybe Gáspár Tamás és az a Cserkuti Dávid, aki többek között a Piszkos Fred közbelép című egész estés animációs filmen is dolgozik.

Az alkotás a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által indított Életben maradnának nevű kampány része, amely a tüdőgyulladás megelőzhetőségére hívja fel a figyelmet. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis Ady Endre nem szifiliszben halt meg, noha igaz, hogy halála előtt már évekkel korábban elkapta a nemi betegséget. A költő azonban öt alkalommal is tüdőgyulladáson esett át, mielőtt meghalt, így valószínűsíthető, hogy inkább ez vetett véget az életének.

A Harc a Nagyúrral képregényváltozata a világszerte népszerű manga stílusból is merít, a készítők azonban olyan nagy sikerű filmek előtt is tisztelegnek alkotásukkal, mint az 1999-es Mátrix vagy az Antonio Banderas és Salma Hayek főszereplésével leforgatott Desperado.

Ady Endre versét Gáspár Tamás és Cserkuti Dávid álmodta újra (Kép: www.eletbenmaradtak.hu)
Ady Endre versét Gáspár Tamás és Cserkuti Dávid álmodta újra (Kép: www.eletbenmaradtak.hu)

Gáspár és Cserkuti ugyanis nem akartak egyszerű illusztrációt készíteni a vers mellé, eredeti értelmezést, modern interpretációt kerestek a képregény világában, amelyet a képek tanúsága szerint is sikerült megtalálniuk.

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus