Szabadidő

Black Friday ma – érvek és ellenérvek

Black Friday. Ki ne hallott volna róla? És november 25. is épp egy ilyen nap. Ha vásárolsz ma, jó, ha tudod, milyen érvek szólnak mellette és ellene. No, meg egy kis Black Friday-történelembe is beavatunk.

A Black Friday ötlete a hatvanas évekre nyúlik vissza. Ekkor találták ki az Egyesült Államokbeli Philadelphiában, hogy a Hálaadás nagy nemzeti ünnepét követő pénteken 70, de akár 90 százalékos kedvezménnyel vásárolhassanak az emberek a boltokban. Támadt is akkora felfordulás a városban, hogy a rend őrei kétségbeesetten imádkoztak az égiekhez: soha többé fekete pénteket.

Pedig nagyon sokan örültek neki. A kereskedők biztosan, akiknek üzleti könyvében piros helyett feketére váltottak a számok, jelezve, a biznisz nyereségbe fordult. Javasolták is: “black” helyett “big” legyen a péntek jelzője, de hiába. A vásárlókról pedig nem is beszélve.

És manapság Magyarországon is egyre csábítóbban hangzik a fekete péntek ígérete. Már november végén megvehetjük szeretteinknek a kiszemelt ajándékot, mégpedig jóval olcsóbban, mintha megvárnánk vele a bronz-, ezüst- vagy aranyvasárnapok tumultusát. Ráadásul nemcsak olcsóbban, de kényelmesebben, akár karosszékből intézhetjük a bevásárlást, hiszen egyre több webáruház is kapcsolódik az akcióhoz.

3 érv a Black Friday ellen és mellette

Ami ellene szól

  1. Mindenütt káosszal, önkontrollját vesztett tömeggel jár. Nem véletlenül nevezték a philadelphiai rendőrök 1966-ban az első akciós napot a karambolok, az összetört kirakatok és az egyéb, rendőrőszítő cselekedetek napját a gyászos hangzású Black Friday-nak.
  2. Egyes pszichológusok szerint a shoppingolás megszállottjait a céltalan és értelmetlen vásárlások fertőjébe taszítja.
  3. Csak a kereskedők járnak jól, hiszen óriási nyereséget könyvelhetnek el ezen a napon.

És ami mellette érvel

  1. Fekete pénteken már jó előre megvehetjük szeretteinknek a kiszemelt karácsonyi ajándékot.
  2. Ráadásul jelentős kedvezménnyel vásárolhatunk.
  3. Mindezt a lehető legkényelmesebben, online is megtehetjük. És mi kerüljön a karácsonyfa alá? Egy biztos, nem tévedhetünk, ha magazin-előfizetést választunk. Mindenkinek a magáét, hogy legyen mit olvasgatnia nemcsak pénteken, hanem a hét minden egyes napján.

Használjátok ki a Black Friday-t és vásároljatok magazinokat szuper kedvezménnyekkel.

Black Friday - érvek és ellenérvek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top