Szabadidő

7 anya-lánya páros a tévéből, akiket akármeddig elnéznénk együtt

Nyakunkon a Szívek szállodája régóta várt folytatásának premierje, és Lorelai és Rory Gilmore karakterénél elképzelni se lehetne édesebb és karakteresebb anya-lánya párost. Pedig ha kicsit jobban belegondolunk – és mi belegondoltunk –, jó néhány emlékezetes párost láttunk már a tévében, akiket egy örökkévalóságig el tudtunk volna nézni.

Miklósi Janka és Mira (Ónodi Eszter és Döbrösi Laura)

7 anya-lánya páros a tévéből, akiket akármeddig elnéznénk együtt

Sorozat: Aranyélet
Janka és Mira kapcsolatában az a legérdekesebb, hogy látszólag egyáltalán nem hasonlítanak egymásra (külsőleg sem, de itt főképp a belső tulajdonságokra gondolunk), sőt bátran mondhatjuk, hogy ha Janka a tűz, akkor Mira a víz. A lány kissé naivan, egy rózsaszín szemüvegen át szemléli a világot, és erkölcsileg egyértelműen a szülei fölé helyezi magát, míg az anyja már leszámolt az illúziókkal, és tudja, hogy azt az életszínvonalat, amit kinézett magának, nem lehet Magyarországon becsületes munkával és igazmondással elérni. Egyfajta szeretem-gyűlölöm viszony uralkodik köztük, és pont ez teszi az Aranyéletben a párosukat annyira izgalmassá.

Lorelai és Rory Gilmore (Lauren Graham és Alexis Bledel)

7 anya-lánya páros a tévéből, akiket akármeddig elnéznénk együtt

Sorozat: Szívek szállodája
Lorelai még tizenhat éves korában szülte Roryt, és mivel ilyen pici a korkülönbség kettejük között, ez a viszonyukon is meglátszik. Rory sokkal inkább a barátnőjeként kezeli az édesanyját, mint az anyjaként, és ők ketten olyan dolgokat is megbeszélnek egymással, ami általában tabutémának számít anyák és lányaik között (igen, a szerelmi ügyeiket, és mindent, ami ezzel kapcsolatos). Persze kettejük kapcsolatán kívül rengeteg más történetszálat is kaptunk a Szívek szállodájától – melynek stúdiójába nemrég személyesen ellátogathattunk –, sőt a páros kifejezetten gyakran veszett össze, de bárhogy is alakultak a dolgaik, ők ketten mindig visszataláltak egymáshoz.

Susan és Julie Mayer (Teri Hatcher és Andrea Bowen)

7 anya-lánya páros a tévéből, akiket akármeddig elnéznénk együtt

Sorozat: Született feleségek
Az biztos, hogy nincs olyan mérce a világon, amin a Született feleségek Susan Mayerje mintaanyának számítana, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lenne közeli a kapcsolata lányával, Julie-val. A páros érdekességét leginkább a kettejük közti egyedi dinamika adja: nyugodtan mondhatjuk, hogy a párosból Julie az érettebb, és sokkal inkább felnőttként gondolkodik az anyjánál. A lány volt az, aki összeszedte az anyját, amikor darabjaira hullott a válásnál, és ő segítette át a randizási időszaka krízisein is.

Marge és Lisa Simpson

7 anya-lánya páros a tévéből, akiket akármeddig elnéznénk együtt

Sorozat: A Simpson család
Egy animációs sorozatban nem kell attól tartani, hogy a gyerekszínészek felnőnek, így az is bőven belefér, hogy harminc éven át senki ne öregedjen egy napot sem. Ennek köszönhetően bőven volt időnk megfigyelni Marge nevelési módszereit, aki bár maga egy klasszikus otthon ülős anyuka, mégis mindent megtesz azért, hogy a lányából tudatos, okos és a saját igazáért bármikor kiálló feministát neveljen. Erre szükség is van egy olyan famíliában, amit egy eltúlzott egójú, és macsóként viselkedő családfő tart rettegésben az idióta ötleteivel.

Julie és Marissa Cooper (Melinda Clarke és Mischa Barton)

7 anya-lánya páros a tévéből, akiket akármeddig elnéznénk együtt

Sorozat: A narancsvidék
Julie Cooper nem épp világbajnok anyuka, de az biztos, hogy világbajnoki szintre fejlesztette az aranyásást. Erre szükség is van az életszínvonal fenntartásához a gazdagok és szépek uralta Newport Beachen, és Julie nem az a fajta nő, aki ismerné a gátlásosság fogalmát. Ha úgy adja a helyzet, akár a lánya expasijával is lefekszik, hozzámegy a lánya barátjának apjához, sőt még egy prostitúciós businessbe is belefogott. Lányaival (nem csak egy van neki) való kapcsolatát leginkább az önzés jellemzi, de az is igaz, hogy ha rajta kívül más valaki fenyegeti őket, akár ölni is képes lenne azért, hogy megvédje a porontyait.

Lily és Serena van der Woodsen (Kelly Rutherford és Blake Lively)

7 anya-lánya páros a tévéből, akiket akármeddig elnéznénk együtt

Sorozat: A pletykafészek
Lily és Serena anya-lánya kapcsolata finoman sem nevezhető példaértékűnek. Bár mindketten a New York-i elit tagjai, ez még nem jelenti azt, hogy boldogok is lennének. Lily például hajlamos megfeledkezni a családtagjairól, amikor épp mással – például a házasodással – van elfoglalva, és amikor baja van a lányával, a probléma megoldása helyett inkább eltaszítja őt magától. Persze Serenát sem kell félteni a szuperpartizó életmódjával, zavaros pasiügyeivel és áskálódásaival, szóval ők ketten szép kis párost alkotnak.

Joye és Buffy Summers (Kristine Sutherland és Sarah Michelle Gellar)

7 anya-lánya páros a tévéből, akiket akármeddig elnéznénk együtt

Sorozat: Buffy, a vámpírölő
Kissé bizarr cukiként jellemezni egy anya-lánya kapcsolatot, melynek egy pontján az anya el akarja égetni a saját lányát, de végül is egy vámpírölős sorozatról van szó, tehát még ez is belefér. Hiába akadnak problémáik – ilyenek minden szülő-gyerek viszonyban előfordulnak –, Joyce mindvégig lelkes támogatója Buffy nem mindennapi tevékenységének (legalábbis miután tudomást szerez róla), vagyis egy extrém szituációban is támogatóan lép fel a lánya oldalán. Kicsit cinikus és szarkasztikus, de ez semmit nem változtat azon, mennyire szereti a lányát és a lánya is őt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top