Szabadidő

Múzsák sorsa – a Kieselbach Galéria Festők, múzsák, szerelmek kiállításán jártunk

A Kieselbach Galéria Festők, múzsák, szerelmek kiállítása a magyar festészet nagy múzsáinak, művészfeleségeinek állít emléket Nyáry Krisztián új kötetének megjelenése alkalmából. A november 27-ig nyitva tartó tárlaton közel 80 remekművet láthatunk, többek között Ferenczy Károly, Csontváry Kosztka Tivadar és Rippl-Rónai József alkotásait.

A nagy francia művészek szeretőiről, az 1920-as évek Párizsának körülrajongott híres múzsáiról számos könyv készült már, viszont a magyar festőket inspiráló szerelmekről, művészfeleségekről keveset tudunk. Erről szól Nyáry Krisztián irodalmár új kötete a Festői szerelmek, és ehhez a témához kapcsolódik a Kieselbach Galéria impozáns kiállítása is, amelyre 7 múzeumtól és több tucat magángyűjteménytől kölcsönözték a festményeket megidézve a 20. század legnagyobb művészeinek szerelmi életét.

A tárlatra azért is megéri elmenni, mert igazán különleges, híres festményeket csodálhatunk meg; másrészről tökéletes apropó arra, hogy nőként elgondolkodjunk arról, milyen szerepet szántunk magunknak egy férfi életében és mit gondolunk a múzsa létről, valamint a nagybetűs Szerelemről.

Ki ne álmodozott volna arról kamasz lányként, hogy egyszer egy híres művész múzsája lesz? Múzsa, aki mindennap inspirálja a férfit, ráébreszti őt valódi hivatására, így a férfi általa válik világhírű művésszé. (Ferenczy Károly Olgája)

Múzsák sorsai - A Kieselbach Galéria Festők múzsák szerelmek kiállításán jártunk

Ki ne ábrándozott volna olyan magas hőfokon izzó szerelemről, amely legendássá válik? (Berény Róbert és Eta)

Múzsák sorsai - A Kieselbach Galéria Festők múzsák szerelmek kiállításán jártunkBerény Róbert Eta képei

Vagy arra, hogy egyszer egy férfi rajongásáról pasztellképek százai mesélnek majd (Rippl-Rónai József és Zorka)?

Rippl-Rónai József szerelmei
Rippl-Rónai József szerelmei

Minden nő vágyik arra, hogy kedvesünk minden pillanatban káprázatosan gyönyörűnek lásson minket: akkor is, amikor reggel fáradtan ébredünk, vagy amikor csak lustán elnyúlunk otthon a fotelben… Ha pedig a művész szerelmünk festményei által a korszak leggyönyörűbb nőjeként maradna fenn a nevünk, valószínűleg nem tiltakoznánk. (Frank Frigyes és Mimi)

FRank Frigyes: Mimi nyugágyban
Frank Frigyes: Mimi nyugágyban

Igen, kétségtelenül megdobban az ember szíve, és elkezdünk vágyakozni a múzsa szerep után. De ne ringassuk magunkat tévhitbe, hogy a múzsaság csak ebből áll, hiszen a kiállításon szereplő legtöbb festő szerelme főállásban azért mégiscsak elsősorban a feleség volt, aki nyugodt otthont és a családi életet teremtett a festőművész férje számára. Ez sok esetben azzal járt, hogy szemet hunytak a fiatal szeretők felett, vagy hogy felhagytak saját hivatásukkal, lemondtak önálló alkotói pályájukról.

Rosenbach Mária, Vaszary János szerelme ezt így fogalmazta meg: “Aki híres ember mellé szegődik, annak az a sorsa, hogy a fényes napnak bolygója legyen, a körül forogjon.”

Múzsák sorsai - A Kieselbach Galéria Festők múzsák szerelmek kiállításán jártunk
Vaszary János: Padon ülő pár

Múzsának lenni persze sok esetben egyenrangú szerelemi viszonyban is lehet, de azért kérdezzük meg magunktól, akarunk-e olyan szerelmet, ahol a férfi árnyékában élünk?

A kiállítással a szervezők azt a gondolatot is meg szeretnék jeleníteni, hogy a művészet a mindennapi élet szerves része, mindenki által hozzáférhető. Ezért a nézők bátran fényképezhetnek a galériában, sőt a tárlaton készült fotókkal – ha valaki feltölti Facebookra a #kieselbach és #festőiszerelmek jelöléssel – Weiler Péter kortárs képzőművész több százezer forintot érő alkotása is megnyerhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top