Szabadidő

Mi a Black Friday, vagyis a fekete péntek?

Újra itt van az amerikaiak nagy őrülete, a Black Friday, azaz a fekete péntek, amikor kitör a vásárlási láz... De mi is ez pontosan, és honnan ered? Tudd meg a részleteket cikkünkből.

A hálaadást követő első péntek hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete az Egyesült Államokban, amit hatalmas akciókkal ünnepelnek. Ezt nevezik fekete pénteknek. Ilyenkor sokan szabadságot vesznek ki, hogy kihasználhassák a kedvezményeket. A tömeghisztéria sem ritka, tömegek táboroznak le az üzletek előtt, és akár az éjszakát is ott töltik, hogy biztosan hozzájussanak az akciós termékekhez. A Black Friday más országokban, többek között nálunk is kezd terjedni, de sokkal kisebb az akciók mértéke, mint Amerikában.

De honnan is kapta a nevét a fekete péntek? A Black Friday kifejezést a mai értelmében először a philadelphiai rendőrség alkalmazta a hatvanas években, amivel a város közlekedésében keletkezett kaotikus állapotokat próbálták érzékeltetni: ugyanis a járdák és az úttestek is feketéllettek az özönlő tömeg miatt, akik a boltokba igyekeztek, hogy kihasználják a 70-90%-os kedvezményeket… Felmerül a kérdés, hogy miért éri meg ez az értékesítőknek, akik sokszor az önköltségi ár alatt árulnak. Erre is megvan a válasz: elsősorban a hatalmas reklám miatt, amiből rengeteget profitálnak, és a sok kicsi sokra megy elv alapján a nagy számú eladással is jól járnak.

Hálaadás napja november negyedik csütörtöke, ami idén november 24-e. A Black Friday pedig hivatalosan a hálaadást követő első péntek, azaz 2016-ban november 25-e.

Tudj meg még többet a fekete péntekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top