Szabadidő

A Google mesterséges intelligenciája kitalálja, mit rajzoltál!

Készülj, ezzel lesz tele a következő napokban a Facebook-falad: egy vicces kis játék, amellyel próbára teheted a keresőóriás mesterséges intelligenciáját.

A Quick, Draw! nevű oldalon egyszerű feladatot kell végrehajtania a játékosnak. A zöld, Got It! gombra kattintva indítható a játék, s ezután a játékosnak 20 másodperce van, hogy az egere segítségével lerajzolja a gép által adott feladványt.

A hagyma nem okozott gondot a gépnek
A hagyma nem okozott gondot a gépnek

A háttérben egy úgynevezett neurális hálózat dolgozik, amely a gyorsan felskiccelt firkákból igyekszik kitalálni, hogy milyen tárgyat, állatot vagy épp tevékenységet próbált lerajzolni a felhasználó.

A hegyet elég gyorsan kitalálta
A hegyet is elég gyorsan kitalálta

Az eddigi tapasztalatok alapján az egyszerűbb feladványokkal elég jól boldogul a gép, simán kitalálta például a mountain (hegy), az onion (hagyma) és a power outlet (konnektor), pedig utóbbit nem éppen a hiperrealista festők stílusában sikerült lerajzolnom.

A konnektorral sem volt probléma
A konnektorral sem volt probléma

Időnként azonban egészen vicces hibákat követ el: az általam rajzolt békában (ami szintén távol áll a Brehm-féle ábrázolásmódtól) például a Kínai Nagy Falat vélte felfedezni a rendszer.

A Kínai Nagy Fal - a mesterséges intelligencia szerint
A Kínai Nagy Fal – a mesterséges intelligencia szerint

A neurális hálózat működésével a Google célja feltehetően az, hogy játékosok ezrei által begyűjtött adatok segítségével tovább fejlesszék a cég különféle fotós alkalmazásaiban és szoftvereiben futó képfelismerő algoritmusokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top