Szabadidő

Harry Potter és az elátkozott gyermek – az új történet visszarepít J.K.Rowling híres varázslóvilágába – kritika

Mindenki arra várt a hetedik Harry Potter regény után, hogy J. K. Rowling újra a kezébe vegye pennáját (billentyűzetét), és új történetet írjon a roxforti diákokról. Bár a nyolcadik Harry Potter-történet szigorúan véve nem J. K. Rowling ötlete, ráadásul "csak" színdarabként íródott, de az írónő rábólintott a sztorira, mi pedig vérbeli rajongóként azonnal lecsaptunk rá. Egy mondatban: a Harry Potter és az elátkozott gyermek méltó folytatása a Rowling által elkezdett történetnek. Könyves kritika következik.

19 év telt el a híres roxforti csata után, ahol Harry Potter és barátai diadalmaskodtak Voldemort és csatlósai fölött. A hetedik történet végén (Harry Potter és a Halál ereklyéi) megismerkedhettünk a felnőtt Harry Potterrel és családjával, és azóta minden rajongó arra várt, hogy J.K. Rowling folytassa ezt a megkezdett szálat. A csoda megtörtént, Jack Thorne és John Tiffany színdarabot írt, amire Rowling is rábólintott. A színdarabból kiadott szövegkönyv pedig nemrég az Animus Kiadó gondozásában megjelent Harry Potter és az elátkozott gyermek címmel végre magyarul is. 

Amikor egy Harry Potter-rajongó álma valóra válik

Amióta befejeztem az utolsó Rowling által írt Harry Potter-történetet furdalt a kíváncsiság, hogy vajon milyen jövő vár a szereplőkre? Mi lett az okos(kodó) Hermione Grangerből, aki a sokat bénázó Ron Weasley-vel kötött házasságot? Vajon milyen diákok lettek Harry és Ginny közös gyermekei? A mindig rosszban sántikáló és a sötét mágiát nem megvető Draco Malfoy fia vajon megállja a helyét a Roxfortban? Mi lett a Roxforttal Dumbledore nélkül? Az utolsó Harry Potter-történet után Rowling sokáig kerülte a folytatás témáját, és csak a fanfiction történetekben mélázhattunk el azon, hogy milyen sors várt Harryre, Hermionéra és Ronra.

Fotó: Arunk Sankar/AFP
Fotó: Arunk Sankar/AFP

A fanfiction történetekben a rajongók kedvükre, folytathatják az eredeti sztorit, ott ahol az abbamaradt. A magyar Harry Potter-fanfiction gyűjtőhelye a Merengő nevű weboldal, ahol egyre több és több roxforti történet látott napvilágot. Egészen tavalyig elképzelni sem lehetett, hogy érkezik egy új történet, amiben J.K. Rowling is kiveszi a szerepét. 2015 októberében jelentették be, hogy Jack Thorne színdarabot írt Rowling könyvének folytatásaként, amit idén július végén be is mutattak Londonban. A színdarabot azóta folyamatosan telt házzal játsszák, hiába a horribilis jegyárak. Szinte adva volt, hogy kárpótolják azokat, akik nem tudnak eljutni a londoni előadásra. Így találták ki, hogy kiadják a színdarab szövegkönyvét.

Nézd meg te is a Harry Potter és az elátkozott gyermek szereplőit videón!

Figyelem! Aki még nem olvasta még a könyvet, annak minimális spoilerek előfordulhatnak a cikk további részében! 

“Mindig is nehéz volt Harry Potternek lenni.”

Az elátkozott gyermek főszereplője Harry Potter fiatalabb fia, Albus, akivel a Halál ereklyéiben már találkozhatunk. A Roxfortot éppen elkezdő Albus nagyon izgul, amikor első nap indul az iskolába, ahol sok mindent meghatároz, hogy hová osztja be őt a Teszlek Süveg. Harry próbál útmutatást adni neki, ám ő egyáltalán nem olyan, mint az apja. A történetben megismerhetjük a kis Albus első útját a Roxfort felé tartó vonaton, ahol a fiú Draco Malfoy Scorpius nevű fiával kötött barátságát is első páholyból követhetjük nyomon.

Harry Potter és az elátkozott gyermek - az új történet visszarepít J.K.Rowling híres varázslóvilágába - kritika

Míg Harry Potter azzal van elfoglalva, hogy temérdek munkáját ellássa a Mágiaügyi Minisztérium Varázs és Bűnüldözési Osztályán, addig párhuzamosan megismerhetjük Albust, aki azt a terhet cipeli, hogy ő a híres varázsló gyermeke. Ez a kereszt elkíséri a fiút, és nem csak őt, hanem az időközben barátjává váló Scorpiust is, hiszen ő a Malfoy névvel él együtt, és azzal a pletykával, hogy Voldemort leszármazottja. A két ifjú varázslót összehozzák a családi terhek, és egy különleges régi ismerős Amos Diggory (a negyedik kötetben meghalt Cedric Diggory apja) felbukkanása. Albus egy olyan útra tér le, amiben egyetlen társa Scorpius lesz, akivel különleges és félelmetes kalandokban vesznek részt miközben a múlt és a jelen történetei keverednek a színdarab szövegkönyvében.

 Színdarab, amit különleges élmény olvasni

A Harry Potter és az elátkozott gyermeknél fontos leszögezni, hogy ez nem regény, hanem egy színpadra írt színmű, annak minden kellékével. A könyvet főként párbeszédek és monológok alkotják, de a kötetből több színpadi kifejezést is megismerhetünk. Aki arra számít, hogy megkapja Rowling érzékletes elmesélő sorait az könnyen csalódhat. Egy színdarabot tényleg olyan olvasni, mintha mi is színészek lennénk, látjuk, hogy mikor mit kell mondani, és merre kell távozni a színpadról. Ez sokaknak idegen lehet, de Jack Thorne mégis olyan történetet írt, ami megállj a helyét folytatásként. Varázslatos csavarokkal hozta vissza a régi szereplőket, így a rajongók újra találkozhatnak Piton professzorral, feltűnik Albus Dumbledore, Cedric Diggory, Dolores Umbridge, Hagrid, Victor Krum, vagy éppen Harry Potter szülei, Lily és James.

Harry Potter és az elátkozott gyermek - az új történet visszarepít J.K.Rowling híres varázslóvilágába - kritika

Rengeteg olyan momentum van a történetben, amit jó újra átélni, még akkor is ha, néha szívfacsaró, vagy éppen szomorú volt. Rengeteg érzelem megjelenik az elátkozott gyermekben, pedig egy szövegkönyvet olvasunk. Belelátunk a felnőtt Harry Potter fiáért aggódó gondolataiba, de azt is megtudhatjuk, hogy milyen lehet együtt élni azzal a teherrel, hogy a szüleink élete meghatározza a rólunk alkotott képet is. A Harry Potter és az elátkozott gyermek olvastatja magát, magával ragad, akárcsak a többi Rowling-történet.

Harry Potter és az elátkozott gyermek – az új történet visszarepít J.K.Rowling híres varázslóvilágába - kritika

A könyvet ITT MEGRENDELHETED! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top