Depresszióssá tesz az óraátállítás

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Érezhetően többen fordulnak depressziós tünetekkel az orvoshoz a nyári időszámítás után, az óraállítást követően – világít rá egy dán tanulmány.
Írta: | 2016. 10. 28. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Mintegy 185 ezer depressziós beteg 1995 és 2012 között rögzített diagnózisát elemezve arra jutottak dán kutatók, hogy a nyári időszámításról a téli időszámításra való áttérés sokak számára okoz szenvedést. Az átállást követően novemberben 8 százalékkal magasabb a depressziós esetek száma ahhoz képest, ami az átállás előtti időszakra jellemző.

Soren D. Ostergaard, a kutatást végző professzorok egyike szerint nyilvánvalóan az óraátállítás növeli a depressziós esetek számát, nem a rövidülő napok vagy a rossz időjárás. „Reggel hét és nyolc között valószínűleg nem sokat nyerünk az átállással, mert akkor a legtöbben úgy is zuhanyozunk, reggelizünk, vagy munkába, iskolába megyünk. Viszont mire hazaérünk, és végre szabadidőnk lenne délután, már sötét van” – fejtette ki Ostergaard. 

A tanulmány megállapításai érdekesek lehetnek a depresszióra hajlamosak és családtagjaik számára, akárcsak a betegséggel foglalkozó szakembereknek.

Idén ősszel október 30-án, vasárnap állítunk órát. Hajnali háromkor visszatekerjük hajnali két órára, és egy órával tovább alszunk.

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus