Szabadidő

Inváziós halfaj bukkant fel a Keleti-főcsatornában

Már egy ideje ostromolják a hazai vizeket. Dunai jelenlétük lassan egy évtizede okoz keserűséget a horgászoknak, most a Keleti-főcsatornában ütötte fel fejét az inváziós géb.

Több alfajjal is jelen van már a Dunában a folyami géb, ez a nyálkás, busafejű, gülü szemű, kisméretű, de nagy étvágyú hal, amelyik inváziós fajhoz méltón eszi el a táplálékot az őshonos halak elől. Ahol a Dunán a horgászok korábban fenékjáró küllőt vagy selymes durbincsot fogtak, ott ma már csak gébek akadnak a horogra.

A folyami géb
A folyami géb

A gébek lassan beveszik az egész országot. A Duna mellett jelen vannak a Balatonban, de az is biztos, hogy eljutottak a Keleti-főcsatornába is. Egy horgász egymásután két példányt is fogott, keserűségét a Facebookon osztotta meg. “Kinő a hajam. A Keleti-főcsatornán, a kabai hídnál pickerrel-gilisztával két géb egymás után. A fene beléjük, hogy már itt is van belőlük.”

A gébek egy szezonban többször is ívnak, így nagyon gyorsan birtokba vesznek egy-egy területet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top