Szabadidő

Barnamedve költözött Pécsre – fotók

Három sarkantyús teknőst, két farksodrót, egy közönséges selyemmajmot és egy ormányos medvét adott a pécsi állatkert Nikolájért, akit valószínűleg átkeresztelnek majd.

Egy egyelőre még Nikoláj nevű, 140 kilós, hatéves hím barnamedve érkezett Szófiából a pécsi állatkertbe, csereszerződés keretében. Jelenleg ő a Dunántúl egyetlen barnamedvéje.

A Magyarországon fokozottan védett faj beszerzése hosszadalmas volt, az engedélyeztetési eljárás hónapokat vett igénybe mondta Siptár Dávid, az állatkert szolgáltatási vezetője. A szakember hozzátette: bár a medve kapott nevet Bulgáriában, az állatkert örömmel fogadja az átkeresztelési ötleteket, pályázatot írnak ki, és a kifutónál elhelyezett ötletládában is várják majd a látogatók javaslatait.

Barnamedve költözött Pécsre - fotók
Fotó: MTI / Sóki Tamás

A pécsi állatkert barnamedve-kifutóját 4,5 méter magas 5 milliméter pálcavastagságú kerítés határolja a tetején 1 méter 45 fokos szögben elhelyezett magasítással, amely mellé felszereltek egy kétkörös szünetmentes táppal ellátott villanypásztor-rendszert is.  A biztonság tekintetében az állatkert túlteljesítette a jogszabályi feltételeket.

Barnamedve költözött Pécsre - fotók
Fotó: MTI / Sóki Tamás

Az 1,8 milliárd forintos beruházással felújított – május végén átadott – intézményben az állatok mintegy 40 százaléka új, a régi állatkertben nem volt megtalálható. A létesítményben több mint 250 állatfaj több mint ezer egyede tekinthető meg. Köztük pumákat, perzsa leopárdot, varacskos disznót, bengáli tigriseket, gyűrűsfarkú makikat, zebra- és szirti cápát, hiúzt, oroszlánt, zebrákat, ormányos medvéket, kaméleonokat és fapitonokat is láthat a közönség.

A intézmény tervezi a meglévő állomány bővítését, valamint további új bemutatóhelyek kialakítását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top