Szabadidő

Aerial jóga – az új őrület, ahol lógva relaxálhatunk

A jógairányzatok és -stílusok száma egyre csak nő, gyakorlatilag most már mindenhol és mindennel lehet gyakorolni: forróságban, szörfdeszkán, vízben, egyedül, társaságban, kutyával, kiskecskével. A legújabb őrület, az aerial jóga, ahol egy mennyezetre rögzített anyagba csavarodik, fekszik, lóg az ember lánya. Elsőre lehet, kicsit furán hangzik, de aki kipróbálja, az nagy rajongója lesz.

Az aerial jóga vagy más néven antigravitációs jóga New Yorkból ered, Christopher Harrison légtornász, koreográfus találta ki. A lényege, hogy a testmozgást, a gyakorlatok elvégzését egy mennyezetre rögzített anyag, hinta segíti. Amerikában azután lett igazán népszerű, hogy Pink bemutatta egyedi produkcióját a 2010-es Grammy-gálán. Az énekesnő egy csodálatos performance-szal nyűgözte le a közönséget: miközben énekelt, a mennyezetre felfüggesztett selyemanyagon lógott. A koreográfus Harrison volt. Természetesen másnap a fél Amerika aerial jógázni akart, innen pedig csak hat évet kellett várni, hogy hozzánk is elérjen ez az irányzat. Gyorsan ment, nem?

Aerial jóga – Az új őrület, ahol lógva relaxálhatunk

A túlsúlyosoknak ez lehet az új kedvenc mozgásformája

Az aerial jóga a pilates, a jóga és a tánc ötvözete. Nem légtornásznak, artistának készít fel, ezért nem is kell megijedni attól, hogy akrobatikus gyakorlatokat kellene elvégeznünk az órán. Itt arról van szó, hogy a hinta segít megtartani saját súlyunkat és általában megkönnyíti a mozgást. Épp ezért túlsúlyosoknak nagyon is ajánlott, és óriási tévhit, hogy balettos lányoknak találták ki. Sőt, hajlékonynak sem kell lenni, hiszen ez a selyemanyag nagyon szépen segíti a nyújtást. Egy hagyományos fitneszórán a nyújtógyakorlatoknál néha úgy érezzük, vért izzadunk és a lehetetlenre vállalkoztunk. Itt olyan, mintha a testünk magától megnyúlt volna, mintha hirtelen erősebbek és hajlékonyabbak lennénk minden erőfeszítés nélkül. Az aerial jóga során javul a mozgáskoordináció, egyre ügyesebbek vagyunk, nő a teherbírásunk is. A felfüggesztett testhelyzetek pedig segítik a relaxációt, csökken a stresszhormonszint, és erősödik az immunrendszer.

Megnézem
Összes kép (1)

Csak nyugi, és élvezd a lógást!

Én Korpás Eszterhez mentem el kipróbálni az aerial jógát A Központ jógastúdióba. Eszter pedig annak idején egészen Helsinkiig utazott el, hogy egy amerikai jógatanártól, az Unnata Aerial Yoga alapítójától megtanulja ezt az új irányzatot. Az óra elején mindenki odavisz egy jógamatracot a selyemhinta alá, Eszter mindenkinek beállítja a megfelelő magasságot, majd elkezdődik a gyakorlás. A jógamatracon először hagyományos jógapózokat végeztünk, majd ahogy jöttek a nehezebb ászanák, a selyemhintát is elkezdtük használni. Rá kellett feküdni, belekapaszkodni, vagy beleakasztani a lábunkat, és úgy végezni a gyakorlatokat. Tehát semmi olyasmi nem történik, amitől félni kellene. Akkor sincs ok az aggodalomra, amikor a fordított pózok jönnek, ahol konkrétan lefelé lógunk a hintán. Azt hittem, bonyolult lesz megcsinálni, vagy valami pluszképesség, -erő szükséges ezekhez a fordított testhelyzetes gyakorlatokhoz, de tévedtem. A hinta megtartja az embert (nyugalom, több száz kilót elbír) és csak élvezni kell a lógás örömét. Ettől pedig fantasztikus jókedve lesz az embernek.

Aerial jóga – Az új őrület, ahol lógva relaxálhatunk

Az óra végén, a relaxációs résznél mindenki kényelmesen belegubózik, belefekszik a hintába, és csak pihen. Ennél a pontnál éreztem azt, hogy ilyen selyemhinta otthonra is kell, és hogy innen bizony nem fogok kiszállni, tehervonattal sem fognak tudni elvontatni.

Alapvetően egy könnyű, kedves gyakorlásban lehet részünk az aerial jógának köszönhetően, aki kőkemény edzésre vágyik, az valószínűleg nem fogja szeretni. De aki szeretne nyújtani, erősödni, relaxálni és játszani kicsit, az imádni fogja. Nagyon sokan teljesítménykényszeresen nyomjuk végig az edzést, gyakorlást, futást, jógázást, osztjuk be percről percre a szabadidőnket és általában mindent. Ezt itt nyugodtan el lehet engedni, jó lógni egy kicsit, játszani, örülni és mosolyogva hazamenni.

Olvass még jógáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top