Szabadidő

Sosem látott saskeselyű repült át Magyarország felett

Miután október elején két fiatal fakó keselyűt vettek észre a budatétényi fűtőmű kéményén, nem sokkal később átrepült az országon egy jeladós szakállas saskeselyű, ami a faj első magyarországi előfordulását is jelentette egyben.

Két ritka madár megfigyeléséről számolt be a Magyar Madártani Egyesület: két fiatal fakó keselyű mellett egy jeladós szakállas saskeselyűt is megfigyeltek a madárbarátok.

Mint írják, a keselyűk aranykora Magyarországon több mint 200 éve véget ért, a XIX. századtól nemhogy nem fészkeltek hazánkban, de kóborolni is ritkán láthattuk őket erre.  

Csökkent a keselyűállomány

A legnagyobb állomány tőlünk távol, Spanyolországban, illetve Bulgáriában és Görögországban élt, de számuk ott is jelentősen csökkent múlt század második felében. Ezt követően az összehangolt védelemnek köszönhetően nemcsak a nyugati- és keleti-mediterráneumban, de Horvátországban, majd Szerbiában (Uvac-kanyon természetvédelmi terület) is megerősödött a fakókeselyű-állomány, így az elmúlt években nőtt a faj hazai megfigyeléseinek száma. Egy éve, 2015. szeptember 24-én például 19 (!) fakó keselyűt láttak a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén, Pély közelében.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top