Szabadidő

Párizs lophatja el Budapest elől az olimpiát

El volt ragadtatva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke Párizs olimpiai pályázatától, akit egy százéves zászlóval is lekenyereztek a franciák.

Miután Róma visszalépett, Budapest mellett már csak két város, Párizs és Los Angeles van versenyben a 2024-es nyári olimpia rendezési pályázatán. Thomas Bach, a NOB elnöke most végiglátogatja a pályázó országokat és személyesen győződik meg az ajánlatokról. Az elmúlt két napot Párizsban töltötte, és ahogy az Elysée-palotában tartott sajtótájékoztatón kiderült, lenyűgözte a franciák pályázata.

“A párizsi tervek nagyon jók, nagyon egységesek, és nagy támogatást élveznek. Személy szerint engem lenyűgözött, nemcsak sport, hanem politikai értelemben is. Nem volt ez mindig így a francia pályázatokkal” – mondta Bach. Párizs korábban háromszor is sikertelenül pályázott a nyári olimpiák rendezésére, ám eddig elutasították. Legutóbb 1924-ben rendezett olimpiát a francia főváros, aminek zászlaját nekiajándékozták Bachnak.

A NOB-elnök szerint a franciák pályázata azért is remek, mert igazodik a NOB ajánlásához, amely takarékos olimpiát szeretne. A sportlétesítmények háromnegyede készen áll, és csak a negyedét kellene felépíteni, de azok is ideiglenes építmények lennének.

A terrorfenyegetettség kapcsán a NOB elnöke úgy véli: “Szembe kell néznünk azzal, hogy egy olyan világban élünk, ahol minden ilyen nagy eseményen a terrorizmus veszélyével is számolni kell. Franciaország pedig bizonyította az Európa-bajnokság során, hogy képes ennek megfelelni.”

(index)

Olvass még Budapest 2024-es olimpiai pályázatáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top