Szabadidő

A nőket és a melegeket is diszkriminálja Hollywood

Továbbra is az egészséges, heteroszexuális, fehér férfiakat favorizálják a hollywoodi filmek.

Egy kutatásból kiderült, hogy a nők, a kisebbségek, az LMBT-csoport tagjai (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) még kevésbé jelennek meg a filmipar fellegvárának termékeiben, mint az előző, 2007-es felmérés idején.

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) tanulmánya szerint 2015 száz legfontosabb filmjében a szöveges szerepeknek csak 31,4 százalékát játszották nők, 2008-ban még 32,8 százalékát. Leszbikusok, melegek és transznemű karakterek az ilyen szerepeknek csak kevesebb mint egy százalékát kapták.

Az első, 2007-es és a 2015-ös tanulmány között nem figyelhető meg változás a fekete (12 százalék), a latin (5 százalék) és az ázsiai (3,9 százalék) karakterek arányában.

“Akár a nemet, a rasszt, az etnikumot, az LMBT-embereket vagy fogyatékkal élőket vizsgáljuk, minden esetben megfigyelhető, hogy alig jelenik meg valaki, aki nem heteroszexuális, egészséges, fehér férfi” – mondta Stacy Smith, a tanulmány szerzője, a USC kutatója.

A száz vizsgált filmben minden megszólaló női szereplőre 2,2 férfi jutott, egyetlen transznemű karaktert ábrázoltak, 107 rendező között csak négy volt fekete vagy afroamerikai, hat ázsiai vagy ázsiai-amerikai, nyolcan nők – ez utóbbi a legmagasabb arány 2008 óta.

A nőket a férfiaknál háromszor gyakrabban mutatták kihívó ruházatban vagy meztelenül.

Az amerikai filmakadémia amúgy afroamerikai elnöke idén már röviddel az Oscar-díjra jelöltek bejelentése után csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a színészek között ismét csak fehérek szerepelnek a listán. Ezt követően többen bojkottra szólították fel a színes bőrűeket, hogy hagyják figyelmen kívül a díjat.

Smith szerint “sok a beszéd, és kevés a cselekvés”, a filmstúdióknak a valódi világot kellene megjeleníteniük.

A tanulmány alapján a női fő- és mellékszerepek száma 2014 óta egy év alatt 11 százalékkal nőtt – de csak három filmben fordult elő egy-egy etnikai csoportból származó fő- vagy mellékszereplő. A vizsgált filmek egyikében sem volt ilyen szerepben ázsiai színész vagy színésznő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top