Szabadidő

Kihalt állat tért vissza a Balatonba

Több mint fél évszázada nem volt ilyen hal a Balatonban, de ezután majd lesz.

Az 1960-as évek elején eltűnt, tőkehalhoz hasonlító menyhal balatoni újratelepítését tavaly kezdte meg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amely szerint az év végére a ragadozó populációja akár a kétezret is elérheti a Balatonban, miután augusztus végén 400 példányt telepítettek a tóba a szántódi révnél – írja a Magyar Idők.

A menyhal az egyetlen édesvízi tőkehal, amely az 1965-ös balatoni halpusztulás amit a vízbe jutott mezőgazdasági rágcsálóirtószer okozott – előtt még rendszeres horgászzsákmány volt a mólók kövezete mentén.

Kihalt állat tér vissza a Balatonba

A halfaj teljes eltűnését a kutatók szerint az angolnatelepítés okozta. Mivel 1991 óta nem telepítettek több angolnát a Balatonba, és a halászata miatt folyamatosan csökken az állománya, itt az ideje, hogy az őshonos menyhal ismét életteret nyerjen a tóban.

A 25 centisnél kisebb menyhalakat a horgászoknak jelenleg vissza kell dobniuk a Balatonba. A cél, hogy a halfaj önfenntartó szaporodóképességet érjen el a tóban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top