Szabadidő

Élő show-ból jakuzziba jut, aki jól énekel – Star Academy-kritika

A hetvenes évek NDK-esztrádműsorainak képi világával, ördögűző dominának öltöztetett Keresztes Ildikóval, az Idő uraiból kilépett Pásztor Annával és a Bravo középső oldali poszterfiúival, Vastag Csabával és Király Viktorral elindult az idei tehetségkutató-szezon első darabja, a Star Academy. A daloló zsűritagok kisvártatva átadják a színpadot egy újabb csapat fiatalnak, akiknek vakbélgyulladása mostantól "B" anyag a Blikkben, akik igyekeznek biztosítani az obligát könnyeket Keresztes Ildikónak, és persze akik miatt egy pihentető nyár után okostelefont ragadhat a nép.

A Star Academy azonban nemcsak a szokásos “jössz, bemutatunk, énekelsz, értékelünk, sírsz/nevetsz, kiesel/továbbjutsz” dramaturgia szerint zajlik – bár a nyitó adás épp ilyen volt –, hanem egyszerre beköltözős reality, így nemcsak azt láthatjuk, hallhatjuk az elkövetkezendő hetekben, hogy mi jön ki dalnokok torkából, hanem azt is, hogy mi megy le rajta.
A Megasztár és a Big Brother fura szerelemgyerekében tehát egyszerre kell jó énekesnek és érdekes karakternek lenni ahhoz, hogy a jó nép ne váltson csatornát a szereplő láttán.

Mivel a pontozásban a zsűri mellett a nézők is részt vesznek, egy balul elsült szombati magas C-t egy erotikus zuhanyzással talán még meg lehet menteni kedden, egy szövegtévesztés pedig jóvátehető egy párductestű akadémistatárssal eltöltött romantikus éjszakával.

Az első adásban a realityrész és az akadémiának nevezett trendi VV-villa-klón csak tutorial video szinten lett bemutatva, ez alapján a műsor nem titkolja, hogy a jakuzziban elnyúló izmos rockerekre és a neccharisnyákat izzasztó tempóban eltávolító mezzoszopránokra is nagyban számít a nézettségi elvárások teljesítésében, ha pedig minden kötél szakad, a különös okból Messiásnak tekintett Alekosz is bevethető lesz.

Így azonban szombaton csak egy kései Megasztár-klónt láthattunk, a szórakoztató válogatóadások nélkül, egyből az élő show-kkal. Ezért olykor olyan produkciókat is végig kell hallgatnunk, amiket más esetben 20 másodperc után hörögve állított volna le Soma vagy Presser.

A zsűri és a nézők közös pontozással és a régi Ki mit tud?-okra hajazó sorba ültetős módszerrel (lásd még: A kígyóbűvölő cseréljen helyet a bűvésszel!) váratják az önjelölt dalnokokat a végső ítéletre.

A felhozatal pedig meglehetősen vegyesnek látszik. A Keresztes Ildikó által is falunapi felvezető produkciónak tartott Trump-frizurás férfi, a gyönyörű hangszínű és mosolyogva éneklő lány, a fura fiú, akit a nagyanyja házi befőttel indít el a világot jelentő deszkák meghódítása felé, egyaránt megtalálhatók a mezőnyben, ahogy a szakításáról a barátnőjét bejátszóban tájékoztató lány is, aki szerencsére csak ebben volt hamis. Összességében elmondható, hogy a női énekesek jóval erősebbek a fiúknál, akik a kéjlakban szépíthetnek.

Élő showból jakuzziba jut, aki jól énekel - Star Academy kritika

A zsűritagok a szokásos közhelyek mellett leginkább a versenyzők külsejére tesznek vaskos, néha obszcén megjegyzéseket; sőt ebben a műsorban Vastag Csaba szájából elhangzik a mondat: ” A traktor megtisztelve érezheti magát, ha ráülsz”, de szőrös hangról is szó esik a Star Academy véget érni nem akaró adásában.

Ördög Nóra és Majka dolgát az élő adásban egy füstjelző zavarta meg, javukra legyen mondva, hogy ez nemigen akasztotta meg őket. Egymást zrikálták a szokott módon, és még mindig nem tudtak túllépni azon, hogy Nóra tűsarkúban magasabb férfi kollégájánál. A zsűritagok közül Keresztes Ildikó és Vastag Csaba érdeklődése inkább önmagukra korlátozódik, Pásztor Anna minden megszólalásában sok, egyedül Király Viktor tud egyszerre alázatos, szakmai és szerethető lenni.

Hamarosan kiderül, hogy milyen tévében nézni, hogy valaki bluesos hangon követeli, hogy hakniiparos lakótársa zárja vissza a fogkrém kupakját, illetve hogy hogyan hat a tehetségre a jég dupla whiskyvel.

Az első adás alapján csak remélni tudom, hogy a Star Academy jobb reality lesz, mint tehetségkutató.

További hírek a Star Academy tehetségkutatóról:

Képek: Facebook/Star Academy

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top