Szabadidő

Így néznek ki most az idén húszéves Az angol beteg szereplői

Kilenc Oscar-díj, egy magyar gróf, Sebestyén Márta éneke és egy elképesztően kalandos, minden ízében klasszikus szerelmi történet. Ez az idén húszéves Az angol beteg mérlege. Meglestük, mi történt azóta a legendás film szereplőivel.

Ki volt Almásy László Ede?

A ma már Ausztriához tartozó Borostyánkőn született 1895. augusztus 22-én (pont ma 121 éve), és ugyan sokan ma is grófi címet tulajdonítanak neki, ő az Almásy család azon ágából származott, mely nem volt jogosult a cím viselésére. Kalandor volt, felfedező és Afrika-kutató, aki sziklafestményeket fedezett fel, talált egy törzset, melynek tagjai magyarnak tartották magukat, és vitorlázó repülésből távolsági rekordot állított fel.

Almásy László gróf (Ralph Fiennes)

Ralph Fiennest a kilencvenes évek első felében még mindenki a Schindler listája szadista náci tisztjeként, valamint a Kvíz Show simulékony modorú csalójaként ismerte, és a pozitív hősszerepek finoman szólva távol álltak tőle. Az angol beteggel rövid idő alatt bizonyította, hogy a Schindler listájában nyújtott teljesítménye nem csak egyszeri fellángolás volt, hiszen ezért az alakításáért is Oscarra jelölték. Fiennes azonban nem a szupersztárságot, hanem a kihívást jelentő, izgalmas szerepeket választotta, és soha nem volt baja azzal, ha csak egy mellékszerepre hívták. Számos csodás filmben (A napfény íze, Vörös sárkány, Harry Potter-filmek, A bombák földjén, Spectre, A Bigger Splash, A Grand Budapest Hotel) alakított emlékezeteset, bár az újabb Oscar-jelölések elkerülték a karrierjét. Klasszikus angol színházi színésznek tartják, akinek tökéletesen áll Shakespeare. 1997-ben vált el első és máig egyetlen feleségétől, Alex Kingston színésznőtől, akivel négy évig voltak együtt. 2006-ban ért véget tizenegy éves kapcsolata Francesca Annis színésznővel. 2007-ben egy repülőjárat WC-jében együtt volt egy légiutas-kísérővel, aki ezt később kiteregette a bulvárlapoknak. A színész magánéletéről amúgy keveset tudni, ezért is volt furcsa ez a világgá kürtölt kis affér. A magyar mozikban legutóbb az Ave, Cézár! című komédiában és az A Bigger Splash című krimi/dráma magamutogató főszerepében láthattuk.

Így néznek mi most az idén húszéves Az angol beteg szereplői

Hana (Juliette Binoche)

A francia film nagyasszonya hamarosan Magyarországra látogat a Jameson CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjas vendégeként. Binoche számára a nemzetközi befutást nem Az angol beteg, hanem A lét elviselhetetlen könnyűsége, A Pont-Neuf szerelmesei és Krzysztof Kieslowski Három szín-trilógiája hozta meg, de kétségtelen, hogy angol nyelvű filmben a legtöbb néző itt láthatta először. Egyébként Ralph Fiennesszel nem itt szerepelt együtt először, hanem már az 1992-ben készült Üvöltő szelekben is együtt játszottak, de annak a filmnek nem volt túl nagy visszhangja. Bár megtehette volna, hogy a Hana nővér szerepéért kapott Oscar-díj után inkább a hollywoodi filmekre koncentráljon, ő nem ezt az utat választotta. Hébe-hóba azért még feltűnt amerikai filmekben (Csokoládé, Cosmopolis), de igazából a francia film az ő terepe. Egyszer sem ment férjhez, de a kilencvenes években két gyermeke született két férfitól (egyikük búvár, a másik színész), és ezen kívül jótékonysági munkája eredményeként a keresztanyja öt kambodzsai gyermeknek, és egy árvaház alapítója az országban. Politikailag aktív, és számos tüntetésen tűnt már fel, amikor az emberek szabadsága mellett állt ki.

Így néznek mi most az idén húszéves Az angol beteg szereplői

Katharine Clifton (Kristin Scott Thomas)

Kristin Scott Thomas nagyon fontos volt Anthony Minghella rendezőnek. A Fox egy ismertebb színésznőt akart szerződtetni Katharine szerepére, de a rendező ellenállt a nyomásnak, így a stúdió kihátrált a film mögül. A Miramax végül így is felkarolta a filmet, a többi pedig már történelem. Az angol jégkirálynő szerepe valósággal ráégett Kristin Scott Thomasra az évek során, pedig a színészi skálája sokkal szélesebb ennél, és az élete is másra predesztinálta. Bár folyékonyan beszél franciául – a színészetet is Párizsban tanulta, és a tanulás mellett bébiszitterként dolgozott –, egészen a kétezres évek közepéig kellett várnia arra, hogy nagyobb számban megtalálják francia szerepekkel. Ez már csak azért is vicces, mert 19 éves kora óta Párizsban él, és sokkal inkább tartja magát franciának, mint angolnak. Scott Thomas sok éven át élt boldog házasságban egy francia orvossal, akivel három közös gyermekük született, de elváltak, miután a színésznő összejött egy angol színészkollégájával. Scott máig ügyesen lavírozik az angol (Csak Isten bocsáthat meg, Gosford Park) és a francia nyelvű (Oly sokáig szerettelek, A házban) szerepek között, és ő a londoni színházak ünnepelt királynője.

Így néznek mi most az idén húszéves Az angol beteg szereplői

Geoffrey Clifton (Colin Firth)

Bár a sokszínű Colin Firthnek nem kis szerepe volt Az angol betegben, elég kevesen vannak, akiknek pont ő jut eszébe a filmről. A filmet egy évvel a Büszkeség és balítélet című sorozat után mutatták be, ami a legtöbb rajongót szerezte Firthnek, és egy életre beleragasztotta őt a kissé karót nyelt, de azért nagyon kedves és bájos angol úriember szerepkörébe, ami végül a Bridget Jones naplója és az Igazából szerelem után vált gránitszilárdságú skatulyává. Ezt a skatulyát azonban máig képes megtölteni élettel, és annyi variációt mutatott be belőle, hogy nem untak rá a nézők, sőt Colin Firth A király beszédéért megkapta az Oscar-díjat. 1997-ben vette feleségül az akkoriban produkciós asszisztensként dolgozó Livia Giuggiolit, akivel azóta két közös gyermekük született. Bár a család Angliában él, feleségének köszönhetően folyékonyan megtanult olaszul, de az olasz filmipar még nem fedezte fel őt magának. A színészi hírnevét igyekszik jóra fordítani, és szabadidejében jó néhány társadalmi – menekültek segítésével vagy épp állatvédelemmel foglalkozó – szervezetet támogat.

Így néznek mi most az idén húszéves Az angol beteg szereplői

Érdekel, hogyan néznek ki a régi kedvenced ma?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top