Szabadidő

Hullócsillagok 2016-ban: augusztus a csillagok hónapja

Hullócsillagnézésre fel! Újra augusztus, újra Perszeidák, idén is érkeznek "Szent Lőrinc könnyei". Tudd meg a részleteket és minden fontos információt!

Augusztusban a leglátványosabbak a hullócsillagok, és persze ilyenkor a legoptimálisabb az idő ahhoz, hogy kimenjünk a szabadba és megnézzük. 2016-ban a Perszeidák várhatóan augusztus 10. és 15. között lesznek láthatóak. Már Facebook-csoport is alakult Csillaghullás 2016 néven, hogy buzdítsa az embereket a közös gyönyörködésre. A megfigyeléshez nincs szűkség távcsőre, szabad szemmel is jól látható.

Hogy mi is történik pontosan? A sűrű hullást produkáló meteorraj sok apró porszemcséből áll, amelyek nagy sebességük miatt a földi légkörbe érve elégnek. A maximum augusztus 12. éjjelre várható, ekkor percenként átlagosan egy-két csillag éri majd el a légkört. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy honnan figyeljük a hullócsillagokat. A városból nem látható, mert túl nagy a szmog és a fényszennyezettség. A nyílt területek, parkok a legjobb helyszínek, és  kerülni kell a közvilágítást, mert a fényforrások nagyon zavarják a megfigyelést. A legjobb, ha viszünk magunkkal pokrócot vagy hálózsákot, mert fekve sokkal nagyobb területet beláthatunk az égen, nincs is ennél romantikusabb! A Perszeidák egész éjjel láthatóak lesznek, de a legjobban éjfél után, a hajnali órákban észlelhetők. Hullócsillagnézésre fel!

Tudj meg még többet a hullócsillagokról:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top