Szabadidő

Nagycsaládos nyerte az év madara címet

A tengelic lett a 2017-es év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazásán. A színes pintyféle egy év alatt akár 15 kicsit is nevelhet.

A tengelic olyan vetélytársakat győzött le az év madara szavazáson, mint az erdei fülesbagoly vagy a házi veréb.

Nagycsaládos nyerte az év madara címet

A tengelic. Fotó: David Friel / Wikipédia

Idén különösen nehéz volt a végső eredmény előrejelzése, mivel mindhárom madár közismert és közkedvelt, amit a 12 523 szavazat is jelez (a tavalyi szavazásnál ez a szám “csak” 4066 volt) – áll a madártani egyesület közleményében.

A 2017 év madara címet elnyerő tengelic Magyarország és a kontinens egyik legszínesebb pintyféléje. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi.

Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajt bemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat az ajánlásokat, amelyekkel a lakosság, a közterületi zöldfelületeket kezelő állami és önkormányzati szervezetek, cégek segíthetik a fészkelőállomány védelmét – különösen a lakott területeken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top