Szabadidő

Így szabadulhatsz meg ingyen a zsarolóvírustól!

Hallottál már a zsarolóvírusról? Sajnos nagy veszélyt jelent a számítógépeden tárolt fájljaidra, de szerencsére itt a segítség!

A zsarolóvírus az elmúlt években vált igazán elterjedtté. A Kaspersky Lab jelentése szerint 2015 áprilisa és 2016 májusa között közel egymillió felhasználó vált fájltitkosító zsarolóvírus áldozatává, ez csaknem öt és félszerese az előző évi adatoknak. A vírus zárolja a számítógépeken található fájlokat, és csak váltságdíj ellenében oldja fel őket, de azt sem tudni biztosan, hogy a pénz kifizetése után valóban újra elérhetővé válnak-e a fájlok. A vírussal nemcsak magánfelhasználókat, hanem kórházakat és különböző vállalatokat is támadnak, a fontos adatok eltűnésével szinte lehetetlenné válik a működésük. A váltságdíj összege nem egy esetben meghaladta az egymillió forintnak megfelelő összeget.

Az Intel Security, az Interpol, a holland rendőrség és az orosz Kaspersky Lab biztonsági cég megelégelte ezt, és létrehozták a “No More Ransom” (Nincs több zsarolás!) nevű portált, ahol egy zárolt fájl feltöltésével könnyen megállapítható, hogy pontosan melyik zsarolóvírusról van szó, és jó esetben fel is oldható az adatbázisában szereplő 160 ezer feloldó kulcs valamelyikével, amit a szervezet eddig közös erővel összegyűjtött.

Itt kaphatsz segítséget a zsarolóvírusok ellen

Az oldalt nemcsak a felhasználók védelmében hozták létre, hanem azért is, mert abban reménykednek, hogy így megállíthatják vagy legalább mérsékelhetik a kiberbűnözőket. Mivel tisztában vannak vele, hogy sokan hajlandóak fizetni a fájlokért és ezzel tovább bátorítják a vírust terjesztőket – írja az Origo.

Hogyan védekezhetünk a zsarolóvírus ellen?

Ha még nem találkoztunk a zsarolóvírussal, és nem is szeretnénk, kiemelten figyeljünk oda, hogy csak megbízható forrásból érkező üzeneteket nyissunk meg. És célszerű biztonsági másolatot is készíteni a fájljainkról, amik nem elérhetők a szerverről, így biztonságban vannak. Ezek a tanácsok egyébként minden számítógépes vírus ellen jól jönnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top