Szabadidő

Figyelem, akár 90 ezerre is bírságolhatják a feledékeny kutyatartókat!

Sok olyan szabály vonatkozik az állattartókra, amit a legtöbben még csak nem is sejtenek. Ilyen például az ebösszeírás, amit az önkormányzat végez, viszont az állattartónak kell ehhez adatokat szolgáltatnia.

A kutyákat megfelelő körülmények között kell tartani, a kötelező védőoltásokat be kell adatni, chippel kell ellátni őket. Ezek azok a szabályok, amelyek ismertek, de azt kevesen tudják, hogy 2016 nyarán sok településen aktuális az ebösszeírás. Ezt háromévente egyszer minden önkormányzatnak meg kell tennie, a célja az ebösszeírásnak pedig az, hogy az állatvédelmi feladatokat minél hatékonyabban láthassák el a hivatalok, és így védjék az állat és tartója jogait, biztonságát. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B paragrafusa szerint az önkormányzatok az összeírás alapján kötelesek elektronikus nyilvántartást vezetni a kutyákról.

Kutyások, akár 90 ezerre is bírságolhatnak

Mi a gazda dolga?

Az összeírás alatt a kutyatulajdonosoknak bizonyos adatokat el kell juttatniuk az önkormányzatoknak, amit megtehetnek akár elektronikus formában letöltött nyomtatványon is. Ezeket az adott önkormányzat honlapjáról lehet letölteni, de az állatorvosoknál is beszerezhető. Ez azokra a kutyatulajdonosokra is vonatkozik, akik már töltöttek ki ilyen nyomtatványt. A kitöltött adatlapot postán vagy interneten is vissza lehet küldeni, de sok helyen gyűjtődobozokat is kiraknak erre a célra az önkormányzatoknál. A visszaküldésre kiszabott határidőt komolyan kell venni, ugyanis akár 90 ezer forintos bírsággal is sújtható az, aki ezt elmulasztja.

“Amennyiben az ebtulajdonos vagy ebtartó a kötelezően előírt adatszolgáltatást nem, vagy nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően teljesíteti, illetve megtagadja, abban az esetben a rendelet értelmében 30.000 forinttól 90.000 forintig terjedő állatvédelmi bírsággal sújtható” ez áll Budapest XVI. kerületének honlapján.

Egyébként be kell jelenteni bármiféle adat-, illetve kutyatartással kapcsolatos változást is. Arról, hogy lakóhelyeden zajlik-e éppen ebösszeírás, és ha igen, milyen határidőkre és részletekre kell figyelned, arról a helyileg illetékes önkormányzatnál érdemes érdeklődni.

Itt olvashatsz még többet kutyákról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top