Szabadidő

Tuti biznisz: Dániában mindenütt kincset rejt a föld

Dániában a megtalált régészeti leletekért fizet az állam, de már olyan sok kincset visznek be amatőr régészek, hogy a múzeumok nem bírják feldolgozni. A feltárt leletek száma minden évben új rekordot dönt.

A dán törvények szerint minden történelmi lelet az állam tulajdona, viszont felfedezőjük anyagi kárpótlásra számíthat, ezért Dániába rengetegen régészkednek, akik már több ezer ígéretes történelmi kincset tártak fel az észak-európai országban, írja a The Local. A beküldött leletek megugró száma miatt jelenleg az amatőr régészek két és fél évet is várakozhatnak a pénzükre. 2016-ban akár 12 ezer leletet is regisztrálhatnak, tavaly például 4,2 millió dán koronát (178 millió forint) fizettek ki amatőr régészeknek.

A kép illusztráció, egy szőnyi (Brigetio) ásatáson készült
A kép illusztráció, egy szőnyi (Brigetio) ásatáson készült

 Az elmúlt időszakban feltárt jelentős dán leletek között volt a valaha megtalált legnagyobb viking aranyékszer-együttes, egy, a keresztény Dánia történelmét új megvilágításba helyező 1100 éves feszület, bronzkori napimádó papkirályok által használt 2 ezer darabos aranyspirál-gyűjtemény, valamint egy 250 éve eltűnt nagyméretű rúnakő is, amely egy földműves udvarából került elő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top