Szabadidő

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, ahova most azonnal elindulnánk

Amikor Kolumbusz Kristóf eljutott Amerika földjére, elragadtatással írt hajónaplójában a paradicsomi táj lenyűgöző szépségéről. Bár manapság már nehezen lehet találni érintetlen, a civilizáció által háborítatlanul hagyott tájat, mégis él a képzeletünkben valamiféle vágyódás az éden után. A valóságban ez az éden nem nélkülözi a testi-lelki kényeztetés és kényelem magas fokát, a megfelelő biztonságot és szórakozási lehetőségeket, hogy korunk utazója kipihenten és feltöltődve térhessen haza.

Dominikai Köztársaság, Amerika – sugárzó életöröm

Vakítóan fehér homok, kristálytiszta tenger, hajladozó pálmafák – tényleg azt kapja a turista, amire számít. Akár Kubában, itt is minden az életörömről, a táncról és a zenéről szól. Sok a kirándulási lehetőség (óváros a gyarmatosítás korából, természeti látnivaló, UNESCO világörökség), fürödhetünk romantikus lagúnában, láthatunk kolibrit és flamingót, alig tudunk választani a sok finom helyi étel és ital között, és ráadásul kevesebb pénzt költünk, mintha Mexikóban nyaralnánk.

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, amiről álmodozhatunk

Játssz velünk, és nyerj jegyeket a KULTKIKÖTŐ előadásaira! Kapcsolódj ki Hernádi Judit zenés estjén, vagy nevess egy jót a Mr. és Mrs. című komédián Pindroch Csaba és Verebes Linda előadásában!

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, ahova most azonnal elindulnánk
 

Bali szigete, Ázsia – felüdülés testnek és léleknek

Jáva szigetétől 3 kilométerre, az Egyenlítőtől pedig nyolc fokkal délebbre találjuk a világ egyik leghíresebb üdülő paradicsomát. Indonézia hindu kisebbsége él itt, akik mezőgazdasággal és halászattal foglalkoznak. A szigetet korallzátonyok övezik, azonban a tengerpart okoz némi csalódást az idelátogatóknak. A táj változatos, találunk itt vulkanikus hegycsúcsokat, teraszos rizsföldeket, dzsungelt és hegyi folyókat egyaránt. Sokak számára a legfőbb vonzerőt a gyönyörű templomok, a különleges tánc és zene, valamint a testnek és léleknek egyaránt felüdülést nyújtó masszázs jelenti.

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, amiről álmodozhatunk

Maldív-szigetek, Ázsia – a búvárok kedvelt célpontja

India dél-nyugati csücskénél találjuk az 1192 szigetből és 26 atollból álló szigetországot. A szigetek területe nagyon kicsi (egyik sem nagyobb 13 négyzetkilométernél), és mivel legfeljebb három méterre emelkednek ki a tengerből, a globális felmelegedés miatt az a veszély fenyegeti őket, hogy teljesen víz alá kerülnek. Az Egyenlítő magasságában húzódó korallzátony szigetek vakítóan fehér homokos, sekély, kristálytiszta vizű lagúnákkal büszkélkedhetnek, szállodák helyett pedig minden kényelemmel felszerelt bungalókkal, melyeket trópusi kert övez. Igazi búvárparadicsom.

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, amiről álmodozhatunk

Seychelle-szigetek, Kelet-Afrika – a földi éden

Az Indiai-óceánban, Madagaszkártól 1000 kilométerre található szigetállam 115 szigetet és még számos korallzátonyt számlál. A lakosok mind bevándorlók leszármazottai, nagy részük római katolikus vallású. Itt található a világ legnagyobb atollja, az Aldabra-korallzátony, és a nemes egyszerűséggel csak földi édenkertnek hívott Május-völgy Természetvédelmi Terület (mindkettő az UNESCO világörökségének listáján szerepel). A sziget a luxusturizmus kiemelt célpontja, ezért nem jellemző a hátizsákos, bulizni akaró, nyüzsgő látogatók áradata. A szigetországban nagyon komolyan veszik a környezetvédelmet, hiszen a legfőbb vonzerő az idilli tájak egyedülálló szépsége (itt található a világ egyik legszebb strandja). Nem mellesleg adóparadicsom is, és a Föld legkisebb állama, melynek saját fizetőeszköze van.

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, amiről álmodozhatunk

Bora Bora, Francia Polinézia – csodás természeti környezet

A Csendes-óceánban található francia tengerentúli területek (mely öt szigetcsoportot foglal magában) egyik leghíresebb tagja, bár mindössze 29 négyzetkilométer a területe. Hegycsúcsai egy kialudt vulkán maradványai, a szigetet lagúna és korallzátony veszi körül. Merülés nélkül is változatos élővilágot láthatunk a sekély vízben, a sziget belsejében trópusi esőerdőt találunk, csodás vízeséseket, ültetvényeket és völgyeket.

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, amiről álmodozhatunk

Hawaii-szigetek, Amerika – sport és romantika

A Csendes-óceánban található, vulkanikus eredetű szigetek nagy része már beépített, a turizmus nagyüzemben zajlik. Ennek ellenére még sikerült megőrizni a természeti csodák eredeti szépségét. Igazi szörf- és búvárparadicsom, szabad strandok mindenütt, azonban készüljünk fel rá, hogy a legtöbb aranybarna homokos, éppen ezért ritkán kristálytiszta. Leghíresebb közülük a két és fél kilométer hosszú Waikiki Beach.

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, amiről álmodozhatunk

Mauritius, Afrika – káprázatos színű tenger

A szigetállam az Indiai-óceánban található, Madagaszkártól 900 kilométerre fekszik. Az egzotikus növényekben, szurdokokban, vulkánokban, cukornád- és teaültetvényekben bővelkedő Mauritius tengerpartja homok helyett általában koralltörmeléket tartalmaz, és ügyelni kell a káprázatos színekben játszó kristálytiszta tengerben felbukkanó tengeri sünökre is. Sajnos a korallszirteket nem sikerült teljes épségben megőrizni, de a merülés még így is emlékezetes élmény marad az élővilág miatt (papagájhalak és bohóchalak).

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, amiről álmodozhatunk

További paradicsomi helyek a világban!

Zanzibár, Tanzánia, Afrika – a fűszersziget

A hófehér homokos part, a türkiz színű tenger Freddy Mercury szülőföldjén (a ház ma emlékhely) megszokott valóság. A világ egyik legromantikusabb helyének tartják a 2 fő szigetből és 51 másik kisebből álló szigetcsoportot, amely a fűszertermelésre és a halászatra, no meg a turizmusra alapozza gazdaságát. Az Unguja szigetén fekvő Zanzibár város a csodás természeti környezet nélkül is egyedülálló attrakció: óvárosa köré vályogházak épültek, és ez az egyetlen, ma is létező, élő, nyüzsgő, ősi eredetű kelet-afrikai város (a Világörökség része). Találunk itt arab erődöt, szabadtéri színházat, anglikán templomot az egykori rabszolgapiac helyén (a rabszolga-kereskedelemről ma szoborcsoport emlékezik meg). Kihagyhatatlan élményt jelent a fűszer túra, a rabszolgabarlang, a kirándulás egy lakatlan szigetre és a delfin túra.

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, amiről álmodozhatunk

Barbados, Karib-térség, Amerika – egy darabka Anglia a trópusokon

A vulkanikus tevékenység következtében létrejött korallzátony igazi szörf-és búvárparadicsom. belsejében barlangok húzódnak meg, bennük tavak, az egész Földkerekség legtisztább ivóvizével. Itt is adott a hófehér homokos tengerpart és a türkizkék színű tenger, no meg a cukornádtermesztés. A brit gyarmati uralom következtében számos brit szokás meghonosodott, így például a szombati krikett meccsek is.

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, amiről álmodozhatunk

Kókusz-szigetek, Ausztrália – villák az Indiai-óceánban

A 27 korallszigetet Ausztrália és Srí Lanka között találjuk félúton. Itt csak ötcsillagos szállodákat, és a part menti vízbe, cölöpökre épített luxusépületeket találunk, melyeket kizárólag hidakon vagy motorcsónakon lehet megközelíteni. A hófehér homokos strandok, kristálytiszta, türkizkék tenger, romantikus lagúnák mellett a fő vonzerő a teljes elszigeteltség a legnagyobb luxusban. Többségünk csak álmodozhat róla, de másnak ez bizony valóság!

10 paradicsomi hely a nagyvilágban, amiről álmodozhatunk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top