Szabadidő

Vigyázz, ezt csinálják a bankautomatás csalók – videó

Az ügyes próbálkozást Bécsben vette észre egy férfi, aki videót is készített róla, de világszerte használják a trükköt... Mire figyeljünk, hogyan védjük meg a pénzünket?

 A klónozásos kártyacsalás nagyon elterjedt. Egy amerikai biztonsági szakember kiszúrt egyet, és le is videózta, hogy miről van szó.

 A csalók egy plusz alkatrészt szereltek a bankautomata azon részéhez, ahova a kártyát kell bedugni. Aki ezt nem veszi észre, és oda rakja a bankkártyáját, annak már meg is kaparintották az adatait, amivel később könnyedén vásárolhatnak, sőt klónkártyát is tudnak készíteni a pénzfelvételhez.

A kis alkatrész egyébként teljesen úgy néz ki, mint az eredeti, a férfinek az lett gyanús, hogy friss ragasztó volt körülötte. Megmozgatta és kézzel le tudta venni.

A videón a férfi szól egy szintén pénzt felvenni akaró hölgynek, hogy vigyázzon, majd ellenőrzi azt az automatát is, de annál mindent rendben talál:

Biztonsági intézkedések bankkártyához

A Pénzcentrum tanácsai szerint amellett, hogy szemügyre vesszük az automatát, mielőtt belerakjuk a kártyát, a hasonló csalások ellen úgy védekezhetünk, ha limitet állítunk be a kártyás vásárlásokra, így az illetéktelenek nem tudnak nagyobb összeget leemelni róla. Az SMS értesítés is jól jöhet, mert így azonnal megtudjuk, ha valaki használta a bankkártyánkat és gyorsan letilthatjuk. Ezután érdeklődhetünk a bankunknál, hogy szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk, hogy megtérítsék a kárunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top