Szabadidő

Megkezdődött a madarak versenye a szavazatokért

Az erdei fülesbagoly, a házi veréb vagy a tengelic lesz az év madara 2017-ben? A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján július 27-én délig várják a szavazatokat.

Az Év madara program célja olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, amelyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak különösen fontos szerepe van.  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-óta választja vagy szavaztatja meg az év madarát, mindenki véleménye számít!

Idén az erdei fülesbagoly, a házi veréb vagy a tengelic közül lehet választani. 2017-re választható fajok kiválasztásánál több szempontot vettek figyelembe. E fajok a lakott területeken is gyakoriak, lakótelepi környezetben is költenek. Nem vonuló, négy évszakos madarak, egész évben itt vannak, ezért az emberek folyamatosan találkozhatnak velük, tehetnek értük. A szempontok között szerepelt az is, hogy mindhárom fajhoz kapcsolódik olyan, a lakott területeken napjainkban fokozott gyakorisággal jelentkező élőhelyromboló természetvédelmi probléma, amelyek megszüntetésében a lakosságnak rendkívül fontos szerepe van.

Az erdei fülesbagoly

A leggyakoribb magyarországi bagolyfaj. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. Magyarországon általánosan elterjedt, de a magasan fekvő, zárt erdőket kerüli. Legfontosabb táplálékai a kisrágcsálók, az egerek és a pockok, de nagyobb éjszakai rovarokat és madarakat is zsákmányol. Saját fészket nem épít, előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, ragadozómadarak és fehér gólyák gallyfészkeit, alkalmilag pedig a talajon is költhet. Évente egyszer költ, már márciusban teljes a fészekalja, amely átlag 5-6 tojásból áll. A fiókák még jóval a röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a közeli fák, bokrok ágai között elrejtőzve hívják az etető szülőket.

Megkezdődött a madarak versenye a szavazatokért

A házi veréb

Óvilági elterjedésű faj, de a betelepítéseknek köszönhetően világviszonylatban elterjedt. Kedveli az ember közelségét. Állománya Nyugat-Európa egyes területein akár felére is csökkent az elmúlt évtizedekben. Változatos táplálkozású, a fiókák több állati eredetű élelmet, főleg rovarokat fogyasztanak, míg az öreg madaraknál a növényi táplálékok vannak túlsúlyban. Épületek zugaiban, fák odvaiban, fehér gólyák fészkének alapi részében, sokszor csoportosan költ. Elfoglalja a mesterséges odúkat is. Évente két, de akár három fészekaljnyi fiókát is nevel, egy fészekalj 2-7 tojásból áll. Fészke rokonaihoz hasonló, gömb alakú, melyet fűszálakból és szénából épít, tollakkal bélel ki.

Megkezdődött a madarak versenye a szavazatokért

A tengelic

Az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyféle. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

Megkezdődött a madarak versenye a szavazatokértFotók: Orbán Zoltán

Az év madarára itt szavazhatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top